ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.10 august 2020
În perioada 07-10 august, peste 200 pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.
În perioada menţionată, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 139 de misiuni, din care 58 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă. 
În cele trei zile, 80 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 2 persoane au fost salvate din incendii sau alte situaţii deosebite.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 9 incendii, 17 arderi necontrolate (incendii de vegetaţie uscată), precum şi în alte 19 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane/animale, fenomene meteorologice.
Echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 11 accidente rutiere în urma cărora 8 victime au fost transportate la spital.
 
În săptămâna 03-09 august, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 8 acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unităţi de turism.
Pe timpul verificărilor au fost depistate 50 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 12 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 41 avertismente şi 9 amenzi în cuantum de 27500 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 13 instruiri la care au participat 98 persoane. 
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
 
 
Necunoaşterea regulilor de prevenire şi a măsurilor de autoprotecţie a condus şi în această săptămână la producerea unor evenimente dedorite, aşa cum sunt incendiile sau accidentele rutiere. Toate aceste consecinţe pot fi evitate sau, cel puţin, reduse ca impact, prin adoptarea unor măsuri şi a unei conduite preventive.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.
 
În ultimele 72 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 17 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Ciorani, Vadu Săpat, Ploieşti (3), Urlaţi (2), Tinosu, Boldeşti-Scăeni (2), Fulga, Ceptura, Poienarii Burchi, Bucov, Păuleşti, Berceni şi Bucov.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 4 ha vegetaţie uscată. 
 
În contextul codului galben de vânt puternic, echipajele de pompieri au acţionat pentru degajarea unui copac căzut pe partea carosabilă în municipiul Câmpina. În Ploieşti un alt copac a căzut peste firele electrice iar un altul peste trei autoturisme, provocând însemnate pagube materiale. 
 
Urmare a secetei instituite în satul Udreşti din comuna Apostolache, pompierii prahoveni au asigurat transportul a trei cisterne a câte 9000 l pentru alimentarea cu apă potabilă şi menajeră. 
 
Un incendiu violent a izbucnit sâmbătă în jurul orei 17:43, la o fermă din localitatea Albeşti Paleologu. La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta la adăpostul de animale, la peste 580 de baloţi de lucernă cuprinzând şi un utilaj agricol. La faţa locului au fost mobilizate 5 autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi un echipaj de stingere de la un serviciu privat pentru situaţii de urgenţă.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.
 
Vineri, 07 august, în jurul orei 12:19, un echipaj de pompieri a fost alertat de urgenţă în satul Ghighiu din localitatea Bărcăneşti, după izbucnirea unui incendiu care a cuprins cu un autoturism. Din fericire, cele două persoane care se aflau în turism au reuşit să iasă la timp. Flăcările se manifestau în zona compartimentului motor.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.
 
Un bărbat din localitatea Fulga de Sus a fost salvat de către pompieri după ce a fost electrocutat. Victima se afla pe un stâlp de alimentare cu energie electrică, iar în urma electrocutării a rămas imobilizată la o înălţime de aproximativ 10 metri, fiind conştient şi cooperant. Bărbatul în vârstă de 66 de ani a fost asistat medical, însă a refuzat transportul la spital.  
                                            Foto cu caracter ilustrativ