ACTIVITĂŢI DESFĂŞURATE ÎN SISTEM INTEGRAT ÎN JUDEŢUL PRAHOVA PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII SARS-COV2
Vineri, 24 iulie a.c., au fost desfăşurate, în sistem integrat, noi acţiuni de verificare a respectării măsurilor de protecţie sanitară, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2.
Echipele mixte formate din aproximativ 240 de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova au verificat modul de respectare a normelor legale impuse în perioada stării de alertă, acţionând în zonele aglomerate, terase şi în mijloace de transport în comun.
În cadrul activităţilor au fost controlate 21 de obiective/locaţii (societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun), fiind legitimate 461 de  persoane şi verificate 453 de autovehicule (dintre acestea 87 de mijloace de transport public în comun). 
Astfel, au fost efectuate verificări la 81 societăţi comerciale, fiind aplicate în total 85 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 33.200 de lei.  Dintre acestea, 34 sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, 39 pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, iar 12 pentru fapte de natură economică.
Exemple:
La data de 24 iulie a.c., poliţiştii rutieri au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, pe DJ 101G, în comuna Tinosu. Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testatat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul respirat. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Tot ieri, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au depistat un agent comercial din comuna Cocorăştii Colţ, care comercializa 700 de ţigarete ce prezentau banderolă de fiscalizare emisă de Bulgaria.    
În urma cercetărilor, în cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută de Legea 86/2006, iar cantitatea de ţigarete a fost ridicată de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii accizelor aferente. 
Aceeaşi agent comercial a fost sancţionat contravenţional conform O.G.  28/1999 cu amendă în valoare de 20.000 lei, fiind confiscată şi suma de 235 de lei, identificată ca nefiscalizată.
Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sunt prioritatea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, astfel că forţele de ordine vor desfăşura permanent activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă. 
Recomandăm cetăţenilor să respecte măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.  
Vă amintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19.
 
Sursa:IJP Prahova