ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV. 23 iunie 2020
În ultimele 24 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată produs în localitatea Bucov.
Cauză probabilă de producere a acestui eveniment o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 400 mp vegetaţie uscată. 
Luni, 23 mai  a.c., în jurul orei 11.40, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” a desfăşurat o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Muniţia a constat într-o grenadă defensivă, fiind găsită în curtea unei societăţi comerciale situate pe strada Poligonului din municipiul Ploieşti.
Specialiştii pirotehnicieni au asanat o suprafaţă de teren de aproximativ 500 metri pătraţi şi au acţionat pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea muniţiei în condiţii de siguranţă, aceasta urmând a fi distrus la o dată ulterioară.
Tot luni, în jurul orei 14:35, echipa pirotehnică s-a deplasat pe strada Biruinţei din localitatea Plopeni pentru a ridica 18 cartuşe de calibru 7,62 mm. Acestea au fost găsite de un cetăţean în timp ce executa lucrări în gospodărie.
Luni, în jurul orei 17:10, două echipaje de pompieri au fost alertate de urgenţă în comuna Ceptura, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu flacără deschisă în bucătărie, pe o suprafaţă de aproximativ 12 mp. 
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza unor aparate electrocasnice lăsate sub tensiune, iar pagubele au constat în materiale textile, electronice, electrocasnice şi  mobilierul aferent bucătăriei.
***
La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviaţie, mine, grenade, cartuşe infanterie), cetăţenii au următoarele obligaţii:
a) să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova la telefon 112;
b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
c) să nu introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate;
d) să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice;
e) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
g) să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor neexplodate sau să le introducă în foc;
h) să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate;
i) să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
j) persoana care a găsit muniţie neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanţă de minim 50 m şi va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliţiei sau reprezentanţilor I.S.U. Prahova.
Vă avertizăm că nesocotirea acestor reguli poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea celor implicaţi.
Acţiunile şi măsurile de prevenire, precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.
***
Având în vedere faptul că avertizarea meteorologică de instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, judeţul Prahova, se află în vigoare până joi, ora 10.00, salvatorii militari rămân la datorie pentru asigurarea optimă a misiunilor de răspuns la solicitările autorităţilor şi cetăţenilor, inclusiv a celor care presupun limitarea şi înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozată în această perioadă.
Recomandări
Întrucât vremea rămâne instabilă şi în următoarea perioadă, reamintim populaţiei că este important să respecte recomandărilor autorităţilor şi să aplice, la nevoie, măsurile de autoprotecţie în cazul manifestării fenomenelor meteo nefavorabile. Să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.
                                                         Foto cu caracter ilustrativ