Secretele naturii şi descoperirea Americii, două propuneri ale Editurii Frontiera pentru şcoala de vară

Luna iunie marchează debutul unei lungi vacanţe de vară, un timp al expediţiilor în natură, al vacanţelor în familie, precum şi al noilor descoperiri. În completarea acestor experienţe şi din dorinţa de a susţine părinţii în această perioadă, Editura Frontiera anunţă două noi titluri, care se remarcă atât prin frumuseţea ilustraţiilor, cât şi prin posibilităţile generoase de exploatare didactică: “Copacul meu”, o frumoasă lectură despre copaci, anotimpuri şi natură, scrisă de autoarea belgiană Gerda Muller, şi “Cine a descoperit America?”, o carte de poezie semnată de laureatul Nobel Iosif Brodski şi ilustrată de Igor Oleinikov, laureat Andersen pentru ilustraţie în 2018. 

Noile apariţii se înscriu în linia editorială specifică Editurii Frontiera, şi anume aceea de a aduce în limba română mari autori şi ilustratori pentru copii atât din literatura occidentală, cât şi din literatura est-europeană şi rusă”, ne spune Ileana Achim, director editorial. 

Copacul meu”, o invitaţie la explorare a naturii

Gerda Muller este o îndrăgită autoare de limbă franceză pentru copii. Multe dintre cele peste 120 de cărţi ale sale sunt dedicate naturii şi secretelor ei fascinante. “Copacul meu” este o incursiune detaliată în viaţa pădurii, atât de puţin cunoscută astăzi copiilor de la oraş. Acţiunea cărţii se derulează în jurul unui stejar gigant, de peste 300 de ani, situat în adâncul pădurii. Cum creşte stejarul dintr-o ghindă? Câţi ani trăieşte? Cum se schimbă în cele patru anotimpuri? Ce flori şi ciuperci cresc sub umbra coroanei sale? Ce animale trăiesc în jurul lui? Multe întrebări ale copiilor îşi găsesc răspunsul în povestea bătrânului stejar. El nu le ascunde nimic, ci li se deschide ca o carte înţeleaptă. 

Datorită ilustraţiilor realiste şi detaliate, cartea este şi un excelent suport didactic pentru lecţiile despre mediul înconjurător.

“ Alături de expunerea copiilor la un univers vizual rafinat, ne dorim să explorăm şi dimensiunea pedagogică a cărţilor pe care le publicăm, astfel încât să le putem oferi copiilor o experienţă completă, autentică de învăţare”, completează Ileana Achim.  Iată de ce cartea “Copacul meu” este însoţită de un dosar pedagogic consistent, care a fost conceput având în minte idealul învăţământului integrat, adică acel tip de învăţământ în care profesorul/părintele poate porni de la o carte pentru a parcurge domenii multiple de învăţare. 

Dosarul „Copacul meu” a fost realizat de prof. dr. Maria Cosmina Dragomir de la Liceul Sfinţii Trei Ierarhi din Bucureşti, are 51 de pagini şi acoperă 10 materii din programa şcolară a ciclului primar: comunicare, dezvoltare personală, biologie, geografie, literatură, istoria artelor şi elemente de istorie personală, artă, matematică, teatru pedagogic, muzică şi mişcare.  Materialul didactic este în format electronic şi poate fi achiziţionat de pe site-ul editurii. O parte din acest material poate fi descărcat gratuit din pagina cărţii “Copacul meu”.

Cine a descoperit America?” de Iosif Brodski, o apariţie de excepţie

Cartea este semnată de laureatul Nobel Iosif Brodski, unul dintre marii poeţi contemporani, şi reprezintă una dintre puţinele traduceri în limba română ale acestuia. Ilustraţia cărţii îi aparţine unui alt mare artist, Igor Oleinikov, laureat în 2018 al premiului pentru ilustraţie Hans Christian Andersen - unul dintre cele mai prestigioase premii internaţionale dedicate cărţilor pentru copii.

Cine a descoperit America?” este o poezie de tinereţe a lui Iosif Brodski, în traducerea Justinei Bandol. Poezia are structura unui quiz umoristic adresat şcolarilor mari. Cititorii sunt provocaţi să-şi amintească (sau să afle, dacă n-au ştiut vreodată!) cine a descoperit America. Shakespeare? Copernic? Bonaparte? Brodski aruncă în joc numele a 13 oameni care au marcat istoria într-un fel sau altul, încâlcindu-le şi încurcându-le, ca un şcolar prins cu lecţia neînvăţată, dar hotărât să ne provoace pe toţi la un test-fulger de cultură generală.

Susţinută de umorul şi eleganţa galeriei de portrete realizate de Igor Oleinikov, poezia este un prilej ideal pentru incursiuni în domenii variate precum geografia, istoria, literatura, astronomia sau fizica.

Sursa:Comunicat Editura Frontiera