IJP PRAHOVA.ACŢIUNI CU EFECTIVE MĂRITE ALE POLIŢIŞTILOR SPECIALIZAŢI ÎN INVESTIGAREA CRIMINALITĂŢII ECONOMICE
a 12-14 mai, la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova au fost organizate şi desfăşurate acţiuni cu efective mărite, pe linia descoperirii activităţilor ilicite în domeniul achiziţionării şi comercializării materialelor sanitare, în special alcool.
 
În acest sens, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice, sprijiniţi de poliţişti din cadrul mai multor subunităţi teritoriale, au acţionat pe raza judeţului Prahova, verificând 161 de agenţi economici.
 
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 147 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 580.000 de lei. Ca măsură complementară, au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 12.400 de lei, constând în diverse produse alimentare şi nealimentare, dintre care 66 litri alcool sanitar, 61 litri clor, 52 litri diverse soluţii de curăţenie, precum şi 188 de bucăţi măşti de protecţie.
 
În cadrul activităţilor desfăşurate au fost constatate şi două infracţiuni, după cum urmează:
 
La o societate comercială au fost găsite expuse la vânzare mai multe artificii din categoria F1, destinate ornării torturilor aniversare, pentru care administratorul societăţii nu a putut pune la dispoziţie documente legale de provenienţă şi autorizaţie pentru comercializarea articolelor pirotehnice.
 
În cauză urmează a fi efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,efectuarea fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice”, faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995 R privind regimul materiilor explozive.
 
De asemenea, s-a constatat că agentul economic a comercializat diverse bunuri, în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate prin intermediul casei de marcat, rezultând o sumă nejustificată în plus de 273 de lei, motiv pentru care s-a dispus sancţionarea contravenţională cu amendă în valoare de 1.500 lei conform OG nr. 28/ 1999 precum şi confiscarea sumei de 273 lei.
 
Cu ocazia verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăţi, s-a constatat că agentul economic a comercializat mărfuri din gestiunea proprie, obţinând venituri pe care nu le-a fiscalizat pe casa de marcat electronică din dotarea unităţii, în cuantum de 180 lei, sumă pentru care nu a eliberat bonuri fiscale clienţilor persoane fizice şi de asemenea, a oferit spre vânzare mărfuri fără provenienţă legală.
 
Faţă de cele constatate, s-a luat măsura sancţionarii contravenţionale a agentului economic în conformitate cu prevederile OUG 28/1999 Rep., cu amendă în cuantum de 1.500 lei, iar conform Legii nr.12/1990 Rep, cu amendă în cuantum de 10.000 de lei, suma de bani nefiscalizată şi bunurile fără provenienţă legală fiind confiscate.
 
Totodată, agentul economic a oferit spre vânzare mai multe obiecte de vestimentaţie purtând însemnele şi denumirea unor mărci înregistrate, despre care există suspiciunea că ar fi contrafăcute. Având în vedere cele constatate, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 84/1998.
 
Foto cu caracter ilustrativ