ISU PRAHOVA.INFORMARE DE PRESA.30 aprilie 2020
În ultimele 24 de ore pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 3 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Măgurele, Valea Călugărească şi Plopu.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 2,5 ha vegetaţie uscată.
Miercuri, în jurul orei 12:17, pompierii militari au fost în alertă după un anunţ referitor la izbucnirea unui incendiu care a cuprins un parc de dezmembrări auto. La sosirea echipajelor de pompieri la locul intervenţiei, incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp, cuprinzând 12 caroserii auto dezafectate. 
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza focului deschis în spaţii deschise fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor.
***
Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).