Situaţia generată de Covid 19 (coronavirus ) în Prahova, 16 aprilie 2020
La nivelul judeţului Prahova, în data de 16 aprilie 2020, 495 de persoane se află în auto-izolare la domiciliu, fiind monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Dintre acestea, 51 au intrat în evidenţa DSP în ultimele 24 de ore, iar 243 au finalizat perioada de 14 zile de auto-izolare. În carantină instituţionalizată se află, în prezent, 619 persoane.
 
Echipele mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au continuat seria de controale care au ca scop combaterea răspândirii noului coronavirus, dar şi descurajarea faptelor de natură contravenţională, înregistrate în acest context.
 
Pe parcursul zilei de 15 aprilie au fost verificaţi 60 de agenţi economici (43 societăţi comerciale şi 17 PFA-uri), au fost legitimate peste 1800 de persoane şi oprite în trafic aproape 1100 de autovehicule.
 
În urma acţiunilor întreprinse, au fost aplicate 427 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproape 842.000 lei. Dintre acestea, 22 au fost date pentru fapte ilicite de natură economică, 76 pentru alte contravenţii în context, iar 329 pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare.
 
De la debutul epidemiei şi până în prezent, lucrătorii MAI au aplicat aproape 10.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 13,9 milioane lei.
 
Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova le solicită cetăţenilor respectarea prevederilor ordonanţelor militare, a măsurilor de igienă şi de distanţare socială/fizică recomandate în această perioadă, purtarea măştilor sau altor mijloace de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice ca măsură de prevenţie.
 
Totodată, îi sfătuiesc pe toţi cei care vor sărbători Paştele ortodox să se informeze şi să respecte acordul încheiat de Ministerul Afacerilor Interne cu Biserica Ortodoxă Română şi care prevede următoarele:
 
Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie,vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum cinci voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.
Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă,iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Luminăacestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.
Informaţiile referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, numărul de teste efectuate, dar şi decesele înregistrate din cauza COVID-19 sunt oferite doar la nivel central de către Grupul de Comunicare Strategică.
 
Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE – 0800.800.358.
 
Sursa:Comunicat Prefectura judetului Prahova 
 
Foto cu caracter ilustrativ