Consorţiul Wallachia Hub va contribui cu proiecte relevante de specializare inteligentă la scară naţională şi internaţională pentru regiunea Sud-Muntenia
Aceasta a fost concluzia principală a workshop-ului digital „Transformarea digitală în contextul crizei actuale. Obiective strategice ale consorţiului Wallachia Hub”, organizat la data de 10 aprilie (GoToMeeting space). La întâlnire au participat atât membrii consorţiului, cât şi structuri asociative ale mediului de afaceri la nivel naţional. Printre participanţi se numără: Clustero - Asociaţia Clusterelor din România,  Smart eHub - Centrul de transformare digitală din Bucureşti-Ilfov şi Consorţiul clusterelor din Bucureşti-Ilfov. Consorţiul Wallachia Hub are ca membri Danube Engineering Hub Ploieşti (consulting engineering, aplicaţii GIS, planificare urbană, IT&C), Bio Concept Valea Prahovei Ploieşti (agricultură ecologică), Danube Furniture Cluster (industria mobilei) - cluster multiregional, CERMAND Târgovişte – Centru pentru Energii Regenerabile la Marea Neagră şi Dunăre (surse noi de energie), Centrul antreprenorial universitar USH Pro Business şi ACEX - Asociaţia Centrelor de Afaceri de Export. 
Proiectele pe care acest centru îşi propune să le dezvolte vor viza, în special, domenii în care consorţiul are grupări de firme interesate, precum consulting – engineering bazat pe tehnologiile digitale, energii verzi, petrol şi gaze, protecţia mediului şi agricultură ecologică, agricultură de precizie, mobilă, logistică şi altele. De asemenea, acolo unde expertiza sau competenţele sunt insuficiente pentru acoperirea unor nevoi regionale, consorţiul este deschis la colaborări cu structuri asociative din Bucureşti-Ilfov. Cei prezenţi la întâlnire au pledat pentru o cooperare extinsă şi cât mai consistentă între actorii regionali ai regiunilor de dezvoltare Bucureşti -Ilfov şi Sud-Muntenia, gradul de integrare a celor două regiuni fiind ridicat.
Având în vedere cele hotărâte de consorţiul Wallachia Hub, la Ploieşti în data de 13 martie a.c, de a pune bazele primului centru de transformare digitală pentru regiunea Sud-Muntenia, cu denumirea “Wallachia eHub“, seminarul a generat un schimb de idei privind cooperarea cu centrul  digital “Smart eHub” din zona Bucureşti-Ilfov. Noul centru beneficiază de experienţa avansată a “Smart eHub”, dar şi de prezenţa în ambele structuri a unor membri catalizatori importanţi, precum USH Pro Business şi ACEX. Participanţii s-au pronunţat pentru un concept flexibil de ecosisteme inovative regionale cu grad ridicat de internaţionalizare, bazat pe comunităţi de practică.
„Comunităţile de practică între manageri, salariaţi, cercetători, studenţi, mediul academic, experţi, consultanţi şi autorităţi sunt mecanismele invizibile ale progresului regional, iar echipa noastră este ataşată  acestui concept. Orice progres, în orice proiect uman, se bazează pe cooperare repetată şi structurată de transformare a unor cunoştinţe individuale în cunoştinţe de grup. Putem scrie multe proiecte de specializare inteligentă pentru regiunea Sud-Muntenia, dar dacă procesul de grup nu există atunci inovaţia nu se materializează. Agenţiile de dezvoltare regională vor trebuie să-şi asume un rol crescut în dezvoltarea acestor comunităţi pe arii tematice şi prin ele să asigure implementarea unor proiecte şi strategii adecvate. Dacă cei care scriu strategii nu au şi pârghiile să le implementeze, de ce le mai scriu?” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business şi preşedinte ACEX. 
„Vom veni cât de repede cu proiecte de specializare regională şi ne-ar bucura ca ADR Sud-Muntenia să fie alături de noi atât în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi strategii, cât şi pentru lansarea proiectelor. Susţinem ideea că agenţiile de dezvoltare regională trebuie să aibă rol de prim rang în procesul de implementare a strategiilor ca autoritate de management” a declarat Costin Trandafir, preşedintele consorţiului Wallachia Hub. 
„Mediul academic este deschis colaborării cu mediul de afaceri şi considerăm că rolul universităţilor în specializarea inteligentă la nivel regional este esenţial. În acest sens, Facultatea de Ştiinţe Economice va iniţia un dialog permanent cu mediul de afaceri şi se va implica în procesul de transfer de cunoştinţe care ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru proiectele viitoare” a declarat prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti.
 
Sursa:Cluster Danube Engineering Hub