ISU PRAHOVA . BULETIN INFORMATIV .  13 aprilie 2020
 
În ultimele 48 de ore pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 17 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Plopu, Valea Călugărească, Lipăneşti, Telega, Breaza, Albeşti Paleologu, Filipeştii de Pădure, Fulga, Poienarii Burchi, Şoimari, Boldeşti-Scăeni, Ploieşti, Telega, Gornet Cricov, Măneciu, Apostolache şi Blejoi.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 49 ha vegetaţie uscată.
În localitatea Apostolache, incendiul de vegetaţie s-a propagat cu repeziciune şi la o anexă gospodărească, pe o suprafaţă de aproximativ 16 mp. Pompierii militari au reuşit să împiedice propoagarea focului la locuinţa din apropiere.
Dacă oamenii ar înţelege să nu dea foc vegetaţiei, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieţi!
Poate data viitoare când cineva se gândeşte să aprindă vegetaţia uscată se va gândi şi la toate vietăţile a căror viaţă poate fi mistuită de incendiu în numai câteva secunde!
Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea se sancţionează cu amenzi de până la 50.000 lei.
În ultimele săptămâni, pompierii au intervenit pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţiişi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
• Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilorşi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
• Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
 
Foto cu caracter ilustrativ