Danube Engineering Hub: depăşirea crizei prin accelerarea interacţiunilor umane în spaţiul virtual
Clusterul Danube Engineering Hub, o alianţă a firmelor implicate în domeniul consulting-engineering, consideră că acest domeniu va aduce soluţii de viitor semnificative pentru efectele unor calamităţi mondiale, precum pandemiile. În cadrul unui workshop digital adaptat distanţării sociale şi transformării digitale, cu titlul “Transformarea digitală în contextul crizei actuale. Obiective strategice ale Danube Engineering Hub” organizat în ziua de 9 aprilie la iniţiativa USH Pro Business în cooperare cu Clusterul Danube Engineering Hub, membrii alianţei au concluzionat că, dincolo de fenomenele de contracţie economică şi de blocaj inerente, va trebui accelerată inovarea şi utilizarea de mecanisme imediate de susţinere a acesteia. Sunt considerate utile măsuri precum defiscalizarea cercetării şi inovării sau mărirea fondurilor destinate acesteia. Este nevoie de o strategie de finanţare a cercetării la nivelul IMM-urilor şi clusterelor mult mai eficientă, inclusiv prin măsuri de reducere a poverii administrative. În acest context, o povară care ar putea fi eradicată este eliminarea încărcării IMM-urilor cu obligaţia de a raporta informaţii pe care instituţiile publice le pot obţine unele de la altele prin comunicare inter-administrativă digitalizată.
 „Discuţiile au evidenţiat că Danube Engineering Hub priveşte cu optimism spre o Românie cât mai digitală şi se implică cu soluţii româneşti de engineering pentru noile provocări, asumându-şi un rol major în tranformarea digitală a regiunii Sud-Muntenia. Avem un decalaj semnificativ de inovare şi, mai ales, de inovare digitală care, pe timp de criză, ne poate face neputincioşi. De fapt, cei eficienţi se văd tocmai pe timp de criză, ca ţară, ca regiune, ca localitate, ca firmă sau grupări de firme” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, membru al clusterului.
„Clusterul nostru îşi redefineşte în aceste momente strategia de dezvoltare pentru a servi cât mai bine regiunea şi este un susţinător activ al consorţiului Wallachia Hub, care va deveni un centru important de transformare digitală. Azi am avut un proces consultativ consistent care ne asigură direcţii eficiente de acţiune în viitor” a declarat Costin Trandafir, preşedintele clusterului.
 
Sursa:Comunicat Clusterul Danube Engineering Hub