BULETIN DE PRESĂ. IPJ  PRAHOVA. 13 aprilie 2020
Prinşi la volan băuţi sau fără permis de conducere 
 
Vineri, în jurul orei 10:40, poliţiştii au fost sesizaţi despre producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, pe DN 1, la intrarea în localitatea Potigrafu.
La locul producerii evenimentului, au fost identificate cele două autoturisme implicate, cât şi conducătorii acestuia. Întrucât unul dintre şoferi emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest, valoarea indicată fiind de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost deschis dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului.
 
În aceeaşi zi, în jurul orei 18:00, pe raza comunei Tomşani, a fost oprit pentru control un tractor care era condus de un bărbat de 45 de ani, din localitate. În urma verficărilor s-a stabilit faptul că acesta nu posedă pemis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi, mai mult, la testarea cu aparatul etilotest, a înregistrat o valoare de 0,29 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal pentru conducere fără permis.
 
Sâmbătă, în jurul orei 09:40,  poliţiştii au depistat pe raza comunei Apostolache, un bărbat de 42 de ani, care conducea un tractor, deşi avea permisul de conducere reţinut. Acesta este cercetat penal pentru conducere fără permis.
 
În noaptea de 11/12 aprilie, un alt conducător auto în vârstă de 25 de ani a fost oprit pentru control pe raza Staţiunii Buşteni. În urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu posedă permis de conducere pentru  nicio categorie, sens în care s-a deschis un dosar penal pentru conducere fără permis.
 
Duminică, pe raza municipiului Ploieşti a fost depistat un bărbat de 64 de ani care conducea un autoturism pe strada Găgeni, deşi se afla sub influenţa alcoolului, înregistrând o valoare de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
Alţi doi conducători auto, au fost depistaţi la volan pe raza localităţilor Scorţeni şi Gornet-Cricov, aflându-se sub influenţa alcoolului. Aparatul etilotest a indicat valori de 0,54 şi respectiv 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, cei doi au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie impuse prin ordonanţele militare.
 
 
Acţiuni pentru prevenirea şi combaterea abaterilor la regimul silvic
 
În perioada 7-9 aprilie, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică au acţionat în colaborare cu specialişti ai Gărzii Forestiere Ploieşti. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 52.370 lei. De asemenea, cu ocazia activităţilor desfăşurate, s-a dispus confiscarea cantităţii de 4,32 m3 bile despicate din speciile gorun şi molid şi 0,6 m3 cherestea răşinoase.
 
În data de 10 aprilie, poliţiştii din Plopeni au executat o acţiune având ca scop prevenirea şi combaterea delictelor silvice, ocazie cu care au controlat trei autovehicule şi şase atelaje hipo, au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 14.000 lei (patru pentru nerespectarea măsurilor impuse prin ordonanţele militare) şi au ridicat, în vederea confiscării 1,45 m3 material lemnos, transportat cu atelaje hipo de şase bărbaţi (patru din localitatea Vîlcăneşti, doi din Dumbrăveşti), fără documente de provenienţă sau transport. 
 
Agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Băicoi au depistat un bărbat în timp ce transporta cu un atelaj hipo cantitatea de 0,4 m3 material lemnos, fără documente de provenienţă. A fost sancţionat contravenţional cu amendă de 5.000 lei, iar materialul lemnos a fost lăsat în custodia pădurarului din cadrul ocolului silvic. Totodată, a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor O.M. 3/2020, cu amendă în cuantum de 1.000 lei.
 
Sâmbătă, poliţişti ai Secţiei Rurale nr. 11 Drajna au oprit pentru control o autoutilitară în care era transportată cantitatea de 0,35 m3 material lemnos, pentru care conducătorul auto nu deţinea documente justificative. Acesta a fost sancţionat contravenţional, cu o amendă de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi lăsat în custodia pădurarului din cadrul ocolului silvic.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova  în perioada 10-12 aprilie:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat patru acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 157 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat două infracţiuni şi au aplicat 430 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (37 pentru viteză excesivă; şase pentru abateri ale pietonilor; 34 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, şase pentru alcool, 13 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 17 permise de conducere şi retrase 20 de certificate de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat cinci infracţiuni (una în flagrant) şi au aplicat 871 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 124 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 106 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 1.452.200 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 1.997 de autovehicule şi au legitimat 3.660 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 26 de infracţiuni şi constatate 747 de contravenţii (dintre care 115 la Legea nr. 61/1991 şi 186 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 3.602 persoane şi controlate 2.323 de autovehicule (92 testări alcoolscop).
 
Foto cu caracter ilustrativ