Situaţia COVID-19 în Prahova,10 aprilie 2020
În data de 10 aprilie 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova 2140 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. Dintre acestea, 86 au intrat în evidenţa DSP în ultimele 24 de ore, iar alte 359 au finalizat perioada de izolare voluntară. În carantină instituţionalizată se află, în prezent, 647 de persoane în 16 unităţi de cazare.
Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) din judeţul Prahova au continuat seria de activităţi cotidiene pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgenţă.
 
Astfel, în cursul zilei de 09 aprilie, au făcut verificări la 823 de adrese unde figurează peste 2000 de persoane aflate în auto-izolare. Controalele au vizat şi 47 de agenţi economici.
În urma acestor demersuri, au fost aplicate 415 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproape 740.000 lei. Dintre acestea, 413 au fost pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie, prevăzute în ordonanţele militare, iar două au fost aplicate pentru fapte ilicite de natură economică.
 
Conform precizărilor făcute de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, în data de 09 aprilie, în intervalul orar 10.30-13.30, a fost organizată, în zona Halelor Centrale din Ploieşti, o acţiune pe linia identificării şi sancţionării persoanelor care încalcă ordonanţele militare, precum şi în vederea prevenirii şi aplanării stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infracţionale şi combaterea fenomenelor cu impact stradal.
 
La acţiune au participat 15 lucrători MAI şi doi din cadrul Poliţiei militare, au fost legitimate 74 de persoane, au fost controlate 23 de autovehicule. În urma acestor verificări, au fost sancţionate 23 de persoane care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare privind restricţionarea circulaţiei. În aceste cazuri, suma totală a sancţiunilor a fost de 51.000 (este cuprinsă în totalul valorii pe care am precizat-o anterior).
 
De la debutul epidemiei şi până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 71 de dosare de cercetare penală pentru 93 de persoane şi au aplicat aproape 6.900 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste nouă milioane lei.
Potrivit Ordonanţei Militare nr.8/09.04.2020, art.17, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare îşi pot prelungi programul de funcţionare în funcţie de necesităţi.
 
Informaţiile referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, numărul de teste efectuate, dar şi decesele înregistrate din cauza COVID-19 sunt oferite doar la nivel central de către Grupul de Comunicare Strategică.
 
Sursa:Comunicat Prefectura Prahova
Foto cu caracter ilustrativ