IJP PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.8 aprilie 2020
Infracţiuni la regimul rutier
Marţi, 7 aprilie, poliţiştii rutieri au oprit pentru control pe raza municipiului Ploieşti, un auto care efectua transport public de persoane în regim taxi. În urma verificărilor, s-a  constatat faptul că bărbatul în vârstă de 34 de ani, care conducea autoturismul, figurează cu permisul de conducere reţinut. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice cu permisul de conducere reţinut. 
 
În aceiaşi zi, în jurul orelor 00:40, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 3 Blejoi, au depistat pe raza comunei Bucov un autovehicul condus de un bărbat de 33 de ani, din localitatea Gura Vadului. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului. Totodată, bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectare prevederilor  O.M. 3/2020.
 
Tot cu dosar penal s-a ales şi un prahovean de 46 de ani, care a fost depistat în timp ce conducea un auto pe raza comunei Valea Călugărească, deşi consumase băuturi alcoolice. Astfel, rezultatul la testarea cu etilotestul a fost de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.
 
Şi pe raza oraşului Băicoi, în jurul orei 18:30, poliţiştii au oprit în trafic un auto condus de un bărbat în vârstă de 61 de ani, care la testarea cu aparatul etilotest a avut rezultat pozitiv, respectiv 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.
 
În aceiaşi zi, în jurul orelor 20:00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Apostolache au observat pe raza localităţii Mireşu Mare un ATV care circula sinuos pe drumul public. Vehiculul a fost oprit pentru control şi întrucât conducătorul auto emana halena alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din verificări a reieşit faptul că bărbatul de 42 de ani nu deţine nici asigurare valabilă şi nici inspecţia tehnică periodică efectuată pentru ATV-ul condus. Totodată, conducătorul auto nu putut prezenta nici permisul de conducere pe care îl deţine, neavându-l asupra sa. 
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului. De asemenea, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru: lipsă documente, lipsă asigurare de răspundere civilă, neefectuarea ITP-ului şi încălcarea prevederilor O.M. 3/2020, fiindu-i reţinut certificatul de înregistrare al vehiculului precum şi permisul de conducere, până la finalizarea cercetărilor.
 
În data de 7 aprilie a.c., în jurul orei 23:10, patrula de ordine publică din cadrul Poliţiei oraşului Boldeşti-Scăeni a observat un auto ce se deplasa pe raza comunei Lipăneşti. Acesta nu a oprit la semnalul poliţiştilor, fiind depistat ulterior pe o stradă din localitate. În urma verificărilor efectuate, a fost identificat şi conducătorul auto, în persoana unei minore în vârstă de 14 ani, care  ar fi luat vehiculul din curtea mătuşei sale, fără consimţământul acesteia pentru a se plimba. La vederea poliţiştilor s-ar fi speriat, motiv pentru care şi-ar fi continuat deplasarea şi pierzând controlul asupra direcţiei de mers a intrat în coliziune cu porţile unui imobil, după care a părăsit locul evenimentului rutier. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi furt în scop de folosinţă.
 
Acţiune rutieră
 
Poliţişti ai Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat în contextul măsurilor impuse pentru evitarea răspândirii COVID-19, ocazie cu care au aplicat 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.290 lei şi au testat cu aparatul etilotest 19 conducători auto. 
 
Trei persoane reţinute pentru tentativă la furt calificat
 
În data de 6 aprilie a.c., în jurul orei 01:00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.7 Cocorăştii Colţ, au observat lângă un autoturism care era parcat pe raza localităţii Stoeneşti, doi bărbaţi care au fugit la vederea patrulei de siguranţă publică. Aceştia au constatat că un geam lateral al vehiculului este spart. În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat cei doi bărbaţi, ulterior fiind identificată şi o a treia persoană care fusese împreună cu ei. Faţă de cei trei a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la furt calificat, ulterior fiind dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Cercetările continuă în vederea stabilirii activităţi infracţionale a celor trei persoane.
 
Material lemnos fără documente de transport
 
Agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Plopeni au depistat doi bărbaţi din comuna Dumbrăveşti în timp ce transportau cu un atelaj hipo cantitatea de 0,6 m3 material lemnos, fără documente de provenienţă. Ambii au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 4.000 lei, iar materialul lemnos a fost lăsat în custodia pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Slănic.  Totodată, cei doi au fost sancţionaţi contravenţional O.M. 3/2020.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova  în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat o acţiune având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 42 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat trei infracţiuni şi au aplicat 93 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră. Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute trei permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 237 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 30 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 11 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 409.790 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 840 de autovehicule şi au legitimat 1.479 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate şase infracţiuni şi constatate 191 de contravenţii (dintre care 36 la Legea nr. 61/1991 şi 62 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 1.348 de persoane şi controlate 758 de autovehicule (21 testări alcoolscop). 
 
Foto cu caracter ilustrativ