PREFECTURA PRAHOVA.Informare de presă privind situaţia COVID-19 în Prahova, 30 martie 2020
În continuarea informării privind situaţia COVID 19, vă aducem la cunoştinţă că în data de 30 martie 2020, la nivelul judeţului Prahova, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 5235 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. În carantină instituţionalizată se află, în prezent, 205 de persoane.
 
În vederea combaterii răspândirii noului coronavirus, dar şi a descurajării faptelor de natură contravenţională, înregistrate în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în rândul persoanelor fizice, cât şi a agenţilor economici.
 
În cursul zilei de duminică, 29 martie, au fost controlate 2147 de locaţii unde se află persoane în auto-izolare şi 73 de agenţi economici.
 
În urma verificărilor au fost întocmite trei dosare de cercetare penală pentru patru persoane. Două dosare au fost deschise pentru încălcarea art.352 din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, iar unul pentru alte fapte în context. Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 506 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 470.500 lei, toate pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele Militare.
 
De la debutul epidemiei şi până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 54 de dosare de cercetare penală pentru 72 de persoane şi au aplicat peste 2000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 1.830.000 lei.
 
Vă reamintim că au intrat în vigoare şi parte dintre prevederile Ordonanţei Militare nr.4/29.03.2020. Printre acestea sunt şi cele privind modificările/precizările privind circulaţia vârstnicilor:
 
„Art.1 - (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declaraţie pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.
(3) Circulaţia persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinţei/gospodăriei. Declaraţia pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop“.
 
Ordonanţa Militară nr.4/29.03.2020 aduce modificări şi în ceea ce priveşte măsurile luate pentru persoanele care nu respectă carantina.
 
„Art.3 - (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
(2) Persoanele care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare, vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor“.
 
Pentru o corectă informare despre situaţia COVID-19 la nivel naţional, cetăţenii au la dispoziţie site-ul: https://stirioficiale.ro/
 
Linia TELVERDE - 0800 800 358 este deschisă special pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.3202020.
 
Foto cu caracter ilustrativ