Comunicat Prefectura Prahova.Situatia Coronavirus (Covid 19 ) in judet,27 martie 2020

În judeţul Prahova au ajuns joi seară, pe 26 martie, 1.380 de combinezoane de protecţie, 50 de litri de dezinfectant de nivel înalt al suprafeţelor şi instrumentarului şi un set de filtre pentru camerele de izolare de transport cu presiune negativă.

Echipamentele de protecţie au ajuns la personalul din judeţ, medical şi non-medical, care asigură asistenţă medicală de specialitate, primul ajutor şi transportul în faza prespitalicească, transferul interclinic, respectiv transportul pe traseele stabilite până la centrele de carantină a pacienţilor suspecţi ori confirmaţi.

Echipamentele au fost aduse în ţară cu o aeronavă NATO din Coreea de Sud, iar în cursul zilei de vineri va începe distribuirea, în funcţie de nevoi, către personalul medical din Ministerul Sănătăţii şi echipajele operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Materialele de protecţie au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi I.G.S.U. având în vedere contagiozitatea extrem de înaltă a virusului COVID – 19 care nu poate fi ţinută sub control în lipsa acestora.

În continuarea informării privind situaţia generată de răspândirea virusului COVID-19, vă aducem la cunoştinţă că în data de 27 martie 2020, la nivelul judeţului Prahova, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 6062 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu (1033 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, iar 24 au finalizat perioada de izolare de 14 zile). În carantină instituţionalizată se află, în prezent, 162 de persoane.

Echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în cazul persoanelor fizice auto-izolate, cât şi în rândul agenţilor economici, demersuri făcute în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus.

În cursul zilei de 26 martie au fost controlate aproximativ 6000 de persoane aflate în auto-izolare şi 114 de agenţi economici.

În urma acestor demersuri au fost întocmite cinci noi dosare de cercetare penală, toate pentru încălcarea art.352 privind zădărnicirea combaterii bolilor şi au fost aplicate 391 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproape 520.000 lei. Dintre acestea, patru au fost pentru fapte de natură economică, iar 387 pentru alte contravenţii în context.

Dintre sancţiunile aplicate, 278 au fost pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele Militare. Cuantumul lor s-a ridicat la 153.150 lei.

De la debutul epidemiei şi până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 42 de dosare de cercetare penală pentru 54 de persoane şi au aplicat 519 sancţiuni contravenţionale.

Linia TELVERDE – 0800 800 358 este deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.3202020.

Foto cu caracter ilustrativ