BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA . 25 martie 2020

În ultimele 24 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a două incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Podenii Noi şi Ploieşti. Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 30 ha vegetaţie uscată.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Podenii Noi, unde incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 30 ha cu posibilităţi de propagare la locuinţe. Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Militarii au acţionat pe strada Căliman din municipiul Ploieşti pentru degajarea unui copac căzut pe trotoar şi străzile Găgeni, Decebal şi Bulevardul Republicii pentru degajarea unor bucăţi de tablă desprinse de pe acoperişuri. Totodată, pompierii au acţionat pentru degajarea elementelor de construcţie desprinse de pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Mizil. Şi în localitatea Albeşti Paleologu au fost probleme din cauza unor bucăţi de tablă care s-au desprins de pe acoperiş.

Marţi, în jurul orei 05:17, trei echipaje de stingere s-a deplasat localitatea Baba Ana pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă particulară.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la acoperişul unei locuinţe construit din lemn cu învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum neprotejat termic.

Un incendiu violent a izbucnit aseară, în jurul orie 19:19 şi a cuprins cu repeziciune un grup de 4 locuinţe situate în satul Rachieri din localitatea Valea Călugărească. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta violent şi generalizat pe o suprafaţă de aproximativ 1000 mp. La locul intervenţiei, s-au deplasat cu operativitate 13 autospeciale de stingere, de iluminat şi de prim ajutor. După aproximativ 4 ore de luptă cu flăcările echipajele s-au retras la subunităţi. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise.

Marţi, în jurul orei 12:02 în satul Treistenii de Jos, localitatea Dumbrava a izbucnit un incendiu la o locuinţa particulară. Flăcările au cuprins cu repeziciune mai multe obiecte de mobilier dintr-o cameră, echipajele de pompieri reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la întreaga locuinţă.

 Incendiul a izbucnit, din cauza unui cablu electric defect neizolat corespunzător sau cu izolaţia detriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice.