BULETIN DE PRESA IJP  PRAHOVA .23 martie 2020
 
15 permise de conducere reţinute şi amenzi
de peste 36.000 de lei pentru încălcarea regimului rutier 
 
Poliţişti ai Serviciului Rutier au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care încalcă regimul legal de viteză, a celor care au consumat băuturi alcoolice, precum şi pentru verificarea transporturilor de persoane. 
Au aplicat 101 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.375 lei, au reţinut 14 permise de conducere şi au testat cu aparatul etilotest 67 de conducători auto. 
 
Sâmbătă, poliţiştii din Băicoi au acţionat pe linie rutieră şi de ordine publică, pe raza oraşului şi a comunelor Cocorăştii Mislii şi Scorţeni, au controlat 14 autovehicule (opt conducători auto testaţi cu aparatul etilotest) şi au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.525 lei (un permis reţinut pentru conducere auto cu viteză excesivă).
 
Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier
 
Vineri, 20 martie, în jurul orelor 13:40, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Ploieşti au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale pe raza municipiului, în care au fost implicate 5 autoturisme (trei dintre acestea fiind parcate la momentul producerii accidentului). Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii au identificat conducătorul auto care ar fi produs evenimentul rutier, un ploieştean de 48 de ani, iar în urma testării cu aparatul etilotest rezultatul a fost pozitiv, respectiv 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului.
 
Tot vineri, în jurul orelor 23:50, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.8 Bălţeşti au oprit pentru control un auto care circula pe DJ 100L, pe raza comunei Măgurele. Din verificări a reieşit faptul că tânărul în vârstă de 23 de ani, din comuna Bălţeşti, care conducea auto nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, în autoturism se mai afla un pasager pe locul din dreapta faţă care, deşi ar fi cunoscut acest aspect, i-ar fi încredinţat autoturismul pentru a învăţa să conducă. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi încredinţarea unui vehicul spre a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că nu posedă permis de conducere.
 
Bărbaţi prinşi în timp ce sustrăgeau lemne din pădure
 
Duminică, 22 martie, poliţiştii din Mizil au depistat doi bărbaţi din comuna Jugureni care tăiau fără drept şi sustrăgeau material lemnos din pădurea Ocolului Silvic Tisău pe care îl încărcau într-un atelaj hipo. În momentul în care au observat poliţiştii, unul dintre aceştia a încercat să fugă, dar a fost imobilizat, cel de-al doilea reuşind să plece cu atelajul hipo.
Primul dintre ei a fost condus la sediul Postului de Poliţie Jugureni în vederea audierii, ocazie cu care a declarat faptul că a fost rugat de celălalt să îl ajute să ia o căruţă cu lemne din pădure, în schimbul unei sume de bani, acceptând, deşi ştia că persoana nu deţine pădure. 
Motofierăstrăul utilizat la tăierea materialului lemnos, cât şi un topor au fost ridicate în vederea confiscării. 
A fost identificat şi celălalt bărbat, ambii fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 9.000 de lei, respectiv 2.000 de lei. 
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în perioada 20-22 martie 2020:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat opt acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 199 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat două infracţiuni şi au aplicat 273 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (72 pentru viteză excesivă; 13 pentru abateri ale pietonilor; 25 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, nouă pentru alcool, 24 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 37 de permise de conducere şi retras un certificat de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat zece infracţiuni şi au aplicat 305 sancţiuni contravenţionale (dintre care: 189 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 76 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 124.620 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 335 de autovehicule şi au legitimat 1.617 persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 22 de infracţiuni şi constatate 160 de contravenţii (dintre care 97 la Legea nr. 61/1991 şi 61 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 2.777 de persoane şi controlate 827 de autovehicule (61 testări alcoolscop).