PREFECTURA PRAHOVA .COMUNICAT DE PRESĂ, 21 martie 2020, privind situaţia COVID 19 în judetul Prahova

La nivelul judeţului Prahova, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 2603 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. 6

43 de persoane au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, iar 28 au finalizat perioada de izolare de 14 zile. În carantină instituţionalizată se află 76 de persoane.

Instituţia Prefectului – judeţul Prahova, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova au stabilit şi pus în aplicare un plan de măsuri pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu în cazul persoanelor cărora DSP Prahova le-a dat această dispoziţie.

Organele competente au efectuat o serie de verificări la
diverşi agenţi economici pentru a constata dacă este respectată suspendarea activităţii de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, dar şi pentru depistarea altor nereguli.

Astfel, în intervalul 20-21 martie au fost efectuate 622 de misiuni de verificare a respectării măsurii de auto-izolare la domiciliu în cazul a 1560 de persoane. La 24 de agenţi economici a fost controlată respectarea suspendării activităţii de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri. Pentru aceste demersuri au fost angrenaţi 450 de lucrători ai structurilor MAI (poliţişti, jandarmi, poliţişti locali).

În urma celor constate au fost întocmite 3 dosare penale, dintre care 2 pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină, iar unul pentru evaziune fiscală.
Totodată, în cadrul Comitetului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă de vineri, 20 martie, a fost aprobată hotărârea prin care Comitele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile publice locale, instituţiile publice şi private din judeţul Prahova să ia toate măsurile, pe toată durata stării de urgenţă, pentru sănătatea cetăţenilor şi asigurarea continuităţii serviciilor de utilitate publică în scopul prevenirii răspândirii COVID-19.

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, le-a transmis, din nou, primarilor obligaţia ca în această perioadă să se implice în respectarea prevederilor privind starea de urgenţă, să verifice dacă persoanele care au obligaţia de a sta izolate la domiciliu respectă această dispoziţie, precum şi asigurarea celor necesare pe durata interdicţiei de a intra în contact cu comunitatea.

De asemenea, le-a solicitat edililor să acorde o mai mare atenţie ridicării deşeurilor de pe raza Unităţilor Administrativ Teritoriale şi să realizeze în permanenţă acţiunile de dezinfecţie în comunităţile lor.

Prefectul Cristian Ionescu face din nou apel la persoanele izolate la domiciliu, carantinate sau internate să respecte măsura de interzicere a ieşirii din spaţiul în care au fost plasate, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul coronavirus Covid-19.

Orice cetăţean ce are cunoştinţă despre nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu ori nerespectarea măsurii de suspendare a activităţii de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri, este încurajat să semnaleze acest aspect prin apel telefonic la 112.

Nu în ultimul rând, cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale care prezintă datele actualizate despre noul coronavirus COVID 19.

TELEFOANELE UTILE PENTRU INFORMAREA PERSOANELOR VENITE ÎN ROMÂNIA DIN ZONELE DE RISC ŞI AFLATE ÎN IZOLARE

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ (DSP) PRAHOVA:

PROGRAM:
Luni - Joi: 08.30 - 16.30 // Vineri: 08.30 - 14.00
- 0244/407.776
- 0244/407.780
- 0244/407.760
- 0244/595.402
PERMANENŢĂ: 0745633707

CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI (la ISU Prahova)
- 0244/515.933
- 0244/541.438

Dacă sunteţi în străinătate şi doriţi să aflaţi informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19, puteţi apela numărul de telefon: +4021.320.20.20, din orice reţea, cu tarif normal, disponibil la orice oră.
Linia telefonică este destinată strict informării cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă!

TELVERDE 0800 800 358 - valabil pentru apeluri internaţionale.