BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA. 19 martie 2020

Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 7 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Cocorăştii Mislii, Berceni, Urlaţi, Tătaru, Vălenii de Munte, Gherghiţa şi Boldeşti-Scăieni.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 6 ha vegetaţie uscată.

Miercuri, 18 martie a.c., în jurul orei 08.49, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” a desfăşurat o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Muniţia a constat într-o grenadă defensivă, fiind găsită într-un service auto situat pe strada Cubului, din municipiul Ploieşti.

Specialiştii pirotehnicieni au asanat o suprafaţă de teren de aproximativ 500 metri pătraţi şi au acţionat pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea muniţiei în condiţii de siguranţă, aceasta urmând a fi distrus la o dată ulterioară.


***

Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.

 

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).