BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA .16 martie 2020

Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea 25 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Podenii Noi, Boldeşti-Scăeni (3), Valea Călugărească (2), Măneşti, Şirna, Starchiojd (2), Vadu Săpat, Urlaţi (2), Ceptura (2), Cocorăştii Colţ, Bărcăneşti, Gornet Cricov, Apostolache, Poseşti, Măgurele, Păcureţi, Filipeştii de Târg, Balta Doamnei şi Lipăneşti.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 48 ha vegetaţie uscată.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Ceptura, unde incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 25 mp cu pericol major de propagare la locuinţele din apropiere.

Pompierii militari au acţionat duminică, în jurul orei 12:22 pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă particulară din localitatea Buşteni.

La locul evenimentului s-au deplasat cu operativitate trei autospeciale de stingere de la Detaşamentul de Pompieri Sinaia. În sprijinul acestora a acţionat o autospecială de stingere de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Buşteni. La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta cu degajare mare de fum, la mansardă pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza folosirii sursei de aprindere pentru a genera evenimentul. Urmare a acestuia au ars aparatura electronică, obiecte de mobilier, materiale textile depozitate în două dormitoare, un hol şi un balcon.

Sâmbătă, în jurul orei 01:14, în urma unui apel primit prin sistemul unic 112, echipajele de pompieri, au fost mobilizate în comuna Scorţeni pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă particulară.

La sosirea pompierilor militari la locul evenimentului, incendiul se manifesta la acoperiş pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp.

Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului, operaţiunea de intervenţie fiind finalizată la ora 02:10.

Ca urmare a producerii evenimentului, provocat din cauza unui coş de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile, au ars mobilierul, tâmplăria din lemn, electrocanicele, documente şi bani.

Atenţie: incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodăriile populaţiei, punând în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!

De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

 

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

 

Foto cu caracter ilustrativ