BULETIN DE PRESĂ IJP PRAHOVA .5 martie 2020
 
Acţiune pe linie economică – sancţiuni în valoare de peste 43.000 de lei
 
Ofiţeri specialişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au executat o acţiune pe raza judeţului, pentru verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ, ocazie cu care au fost controlate 6 societăţi comerciale. Având în vedere neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 43500 lei; au fost indisponibilizate articole vestimentare în valoare de 400 lei şi au fost confiscate ţigarete şi alcool în valoare de 1383 lei, precum şi suma de 1080 lei.
De asemnea, s-a costatat faptul că  un agent economic a oferit spre vânzare articole vestimentare purtând  însemnele şi denumirea unei mărci cunoscute, despre care există suspiciunea că ar fi contrafăcute. Poliţiştii au întocmit un dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”.
 
Acţiune rutieră pe drumurile naţionale din judeţ
 
Poliţişti ai Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene au continuat să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special pentru sancţionarea transportului neautorizat de persoane, în regim TAXI, şi a conducătorilor auto care nu respectă regulile privind depăşirea.
Au aplicat 102  sancţiuni contravenţionale (52 pentru viteză excesivă, 13 pentru depăşire neregulamentară, 9 pentru nepurtarea centurii de siguranţă), în valoare de 50.035 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut 16 permise de conducere; 74 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
 
Acţiuni pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică
 
Secţiile urbane nr. 1 şi 2 au executat acţiuni care au vizat prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale precum şi pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003 (pentru identificarea şi sancţionarea personalului de pază care nu-şi îndeplineşte atribuţiunile de serviciu ori le îndeplineşte în mod defectuos).
Cu aceste ocazii, au fost legitimate 65 de persoane, au fost controlate 23 de  societăţi comerciale, 30 de agenţi de securitate  şi 24 de autovehicule.  Pentru neregulile constatate au fost aplicate 39 de sancţiuni complementare, în valoare de 4500 lei, din care 12 sancţiuni au fost aplicate pentru abateri în domeniul activităţilor de pază a obiectivelor.  
 
Şi la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 6 Ciorani a fost executată o acţiune acţiune pe linia protejerii populaţiei împotriva unor activităţi ilicite de producţie şi comerţ, ocazie cu care au fost verificate 5 societăţi comerciale. Pentru neregulile constatate, poliţiştii au  aplicat 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1500 lei şi au confiscat băuturi alcoolice în valoare de 1400 lei.
 
Activităţi preventive în şcoli 
 
Ofiţerii specialişti din cadrul Compatrimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat  activităţi informativ preventive la  Şcola Gimnazială ”Ioan Duhovnicul” din Băneşti. Cu acest prilej au fost purtate discuţii la care au participat 95 de elevi, alături de 6 cadre didactice, temele principale fiind: importanţa respectării regulilor, rolul procesului de învăţământ în formarea tinerilor şi consecinţele care potsurveni în urma comportamentului şcolar deviant sau a abandonului şcolar, influenţa anturajelor nepotrivite, limitele răspunderii penale, formele de violenţă.
În aceeaşi zi, poliţiştii au efectuat o activitate similară şi cu elevii din cadrul Colegiului Tehnic ”Constantin Istrati” Câmpina. A fost susţinută o prezentare pe tema implicaţiilor consumului de droguri din punct de vedere al consecinţelor juridice, sociale şi medicale, cei 46 de elevi prezenţi participând activ la dezbatere.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat trei acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 155 de conducători auto. Poliţiştii rutieri au constatat două infracţiuni şi au aplicat 214 sancţiuni contravenţionale, pentru diferite abateri de la legislaţia rutieră (76 pentru viteză excesivă, 17 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 33 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 24 de permise de conducere şi au fost retrase 7 certificate de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat patru infracţiuni (două în flagrant) şi au aplicat 173 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 79 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 71 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 46.450 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 229 de autovehicule şi au legitimat 573 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 7 infracţiuni şi constatate 107  contravenţii (dintre care 28 la Legea nr. 61/1991 şi 61 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 840 de persoane şi controlate 546 de autovehicule; 65 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
 
Foto cu caracter ilustrativ