IPJ Prahova.Buletin de presa 28 februarie 2020
 
Dosar penal la regimul rutier
 
La data de 27 februarie a.c., în jurul orei 10:45, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Breaza, au depistat în trafic, pe DN1, zona localităţii Nistoreşti, un auto care circula cu o viteză de 90 km/h. Din verificările efectuate a rezultat faptul că, bărbatul în vârstă de 71 de ani, care conducea autoturismul, are permisul de conducere suspendat. În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.
 
Acţiuni pentru menţinerea unui climat de ordine publică
şi siguranţă rutieră
 
Poliţişti ai Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care încalcă normele legale la trecerile la nivel cu calea ferată şi pentru verificarea transporturilor de persoane.
Au aplicat 90 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 33.335 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut 11 permise de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare auto. 67 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
 
Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au executat o acţiune care a vizat depistarea comercianţilor care desfăşoară activităţi fără respectarea prevederile legale, în Piaţa Cocoş din municipiul Ploieşti. Au fost verificaţi şapte agenţi economici, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare de 43.500 lei şi a fost ridicată, în vederea confiscării, suma de 3.079 lei, nefiscalizată. 
 
La nivelul Poliţiei municipiului Ploieşti (secţiile urbane nr. 1, nr. 2, nr. 3 şi Secţiile Rurale nr. 7 Cocorăştii Colţ şi nr. 9 Puchenii Mari) au fost executate acţiuni care au avut ca scop menţinerea unui climat de siguranţă publică. Astfel, poliţiştii au legitimat 252 de persoane, au verificat 21 de agenţi economici, au controlat 145 de autovehicule şi au aplicat 106 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 43.975 lei. Au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri (mărţişoare, articole vestimentare, flori etc.), în valoare de 3.520 de lei, precum şi suma de 150 lei, nefiscalizată. A fost retras un certificat de înmatriculare auto. 
 
În intervalul orar 13:00-15:00, poliţiştii din Vălenii de Munte au executat o acţiune pe linie rutieră şi de ordine publică, în vederea prevenirii şi combaterii cauzelor generatoare de accidente şi pentru verificarea legalităţii activităţilor comerciale desfăşurate de unităţile economice. 
Au  verificat 29 de societăţi comerciale, au controlat 25 de autovehicule, iar pentru abaterile constatate au aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.640 lei. Au ridicat, în vederea confiscării, bunuri de 523 lei, iar 25 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest. 
 
Activităţi informativ-preventive desfăşurate în 
unităţi de învăţământ
 
Între orele 11:30 şi 12:30, în cadrul programului BLITZ 9 – Sistem Punctual de Intervenţie – poliţişti din cadrul Secţiei nr. 2 Ploieşti au desfăşurat o activitate de informare în domeniul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor la Şcoala ,,Grigore Moisil” din municipiu. 
Au fost purtate discuţii cu 94 de elevi şi şase cadre didactice cu privire la aspecte privind limitele răspunderii penale şi formele de violenţă. 
 
Mandate de executare a pedepsei cu închisaoarea
duse la îndeplinire de poliţiştii prahoveni
 
În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti prahoveni de investigaţii criminale, au fost depistate patru prahovence, faţă de care Tribunalul Constanţa a emis mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi constituire de grup infracţional organizat. Acestea au fost încarcerate în Penitenciarul Târgşor. 
 
Ieri, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 4 Ploieşti au depistat un ploieştean de 38 de ani, faţă de care Judecătoria Ploieşti a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Condamnatul a fost încarcerat în Penitenciarul Mărgineni. 
 
Minor care a furat mai multe bunuri, prins de poliţişti
 
Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei nr. 3 Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză privind săvârşirea unui furt dintr-o anexă. Astfel, la data de 20 februarie a.c., am fost sesizaţi cu privire la faptul că, din anexa unui imobil situat în municipiul Ploieşti, au fost sustrase mai multe piese din cupru şi aliaj pentru instalaţia de încălzire termică.În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea infracţiunii – un ploieştean de 16 ani, care a recunoscut fapta, prejudiciul fiind recuperat în totalitate. 
 
Reţinut 24 de ore pentru furtul uni transformator
 
Poliţişti din cadrul Poliţiei comunale Filipeştii de Pădure efectuează cercetări într-un dosar penal privind  furtul unui transformator de la o sondă dintr-un parc petrolier de pe raza judeţului, faptă comisă de persoane necunoscute în noaptea de 17/18 februarie a.c. În urma activităţilor specifice desfăşurate, a fost identificat bănuitul – un tânăr de 25 de ani, din comuna Filipeştii de Pădure. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, cu propunere legală. 
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat patru acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 140 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat trei infracţiuni şi au aplicat 205 sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (64 pentru viteză excesivă, 22 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 20 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 20 de permise de conducere şi au fost retrase patru certificate de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat trei infracţiuni în flagrant şi au aplicat 117 sancţiuni contravenţionale (dintre care: 53 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 30 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 31.270 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 198 de autovehicule şi au legitimat 476 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 10 infracţiuni şi constatate 107 contravenţii (dintre care 32 la Legea nr. 61/1991 şi 48 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 817 persoane şi controlate 494 de autovehicule (52 testări alcoolscop).