IPJ Prahova.Buletin de presa 27 februarie 2020
Dosare penale la regimul rutier
 
În cursul zilei de 26 februarie a.c., în jurul orelor 19:30, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Floreşti au oprit pe raza localităţii Cocorăştii Caplii, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 51 de ani din Ploieşti. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind pozitiv, respectiv 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Totodată i-a fost reţinut permisul de conducere, eliberându-i-se în acest sens dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
Ulterior, în jurul orelor 22:20, pe raza localităţii Lunca Prahovei, acelaşi bărbat a fost depistat în trafic, conducând autoturismul. De această dată, aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Astfel, s-a deschis dosar penal pentru săvârsirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărui drept de a conduce i-a fost suspendat.
 
Şi pe raza municipiului Câmpina poliţiştii rutieri au depistat doi conducători auto care se aflau sub influenţa alcoolului. Astfel, cei doi bărbaţi, ambii cu vârsta de 55 de ani, au avut rezultat pozitiv la testarea cu etilotestul, aparatul indicând o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat. Au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.   
 
La data de 27 februarie a.c., în jurul orei 01:10, o patrulă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti, a oprit pentru control un autoturism care circula pe B-dul Bucureşti. Din verificările efectuate a rezultat faptul că, tânărul în vârstă de 22 de ani, care conducea auto, nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.
 
Tot în Ploieşti, în jurul orei 01:00, pe strada Găgeni, patrula de siguranţă publică a depistat în trafic un conducător auto în vârstă de 31 de ani, care în urma testării cu aparatul etilotest a avut rezultat pozitiv, fiind înregistrată o valoare de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
Acţiuni pentru menţinerea unui climat de ordine publică
şi siguranţă rutieră
 
Poliţia municipiului Câmpina a executat două acţiuni, pe linie rutieră şi de ordine publică. Au fost verificaţi 19 agenţi economici, controlate 87 de autovehicule (47 conducători auto testaţi cu aparatul etilotest) şi aplicate 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.065 lei. Ca măsuri complementare, au fost ridicate în vederea confiscării bunuri de 1.250 lei şi au fost reţinute şase permise de conducere.
 
În data de 26 februarie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Urlaţi au acţionat pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care încalcă regimul legal de viteză. Au fost controlate 40 de autovehicule şi aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.235 lei (două certificate de înmatriculare retrase).
 
Poliţiştii din Băicoi au executat o acţiune pe linie rutieră, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor, prilej cu care au controlat 18 autovehicule (10 conducători auto testaţi cu aparatul etilotest), iar pentru neregulile constatate au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.610 lei (patru certificate de înmatriculare auto retrase). 
 
Miercuri, poliţişţi din cadrul Poliţiei oraşului Boldeşti-Scăeni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente. Cu acestă ocazie, au controlat 33 de autovehicule (şapte conducători auto testaţi cu aparatul etilotest) şi au aplicat 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.190 lei.
 
Poliţişti ai Secţiei Rurale nr. 10 Valea Călugărească au organizat şi executat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale de comerţ. 
În cadrul acţiunii, au fost legitimate 49 de persoane, verificaţi trei agenţi economici, controlate 24 de autovehicule, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 28.255 lei. Au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri de 900 de lei. 
 
Şi poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurale nr. 7 Cocorăştii Colţ au executat o acţiune pe raza comunei Ariceştii Rahtivani, având ca scop prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi respectarea normelor de circulaţie rutieră de către participanţii la trafic. Cu această ocazie, poliţiştii au legitimat 243 de persoane, au controlat 207 autovehicule, 6 atelaje hipo, 24 de biciclişti şi au aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.815 lei. Totodată au reţinut două permise de conducere şi au retras cinci certificate de înmatriculare auto. 
 
Activităţi informativ-preventive desfăşurate în 
unităţi de învăţământ
 
Între orele 12:30 şi 13:30, în cadrul programului BLITZ 9 – Sistem Punctual de Intervenţie – poliţişti din cadrul Secţiei nr. 1 Ploieşti au desfăşurat o activitate de informare în domeniul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor la Şcoala Gimnazială ,,Elena Doamna” din municipiu. Au fost discutate aspecte privind limitele răspunderii penale, formele de violenţă şi aspecte legislative. În cadrul acţiunii, poliţiştii au verificat o societate comercială, au controlat opt autovehicule şi au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.465 lei. 
 
Mandat de executare a pedepsei cu închisaoarea
dus la îndeplinire de poliţiştii prahoveni
 
În cursul zilei de 26 februarie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei Rurale nr. 7 Cocorăştii Colţ au depistat un ploieştean de 47 de ani, faţă de care Tribunalul Constanţa a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani şi o lună, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la furt calificat. Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul Mărgineni.
 
Bărbaţi arestaţi pentru infracţiuni comise cu  violenţă
 
 Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 3 Blejoi efectuează cercetări într-o cauză privind o agresiune, constând în aceea că, la data de 25 februarie, un adolescent de 17 ani a aplicat lovituri cu pumnul şi picioarele unui bărbat şi l-a înjunghiat cu cuţitul în zona membrelor inferioare. În cadrul activităţilor de cercetare, minorul  a fost depistat pe raza comunei Bărcăneşti şi condus la sediul secţiei pentru audieri. Persoana vătămată a fost reexaminată medico-legal, stabilindu-se că leziunile provocate necesită 20-25 zile de îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-i pusă în pericol. Bănuitul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi s-a luat măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.
 
 
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză privind săvârşirea de către un autor necunoscut, în noaptea de 17/18 februarie, a unei infracţiuni de tâlhărie calificată, săvârşită asupra unui bărbat de 37 de ani, care, în timp ce se deplasa spre domiciliu, a fost abordat de o persoană necunoscută ce i-a solicitat telefonul mobil pentru a vorbi cu  cineva. Victima s-a conformat, iar când a vrut să îşi recupereze telefonul, a fost ameninţată de agresor, acesta plecând cu bunul persoanei.În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei – un tânăr de 21 de ani din municipiu. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi s-a luat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat patru acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 243 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 445 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (154 pentru viteză excesivă, 44 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 42 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 22 permise de conducere şi au fost retrase cinci certificate de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 105 sancţiuni contravenţionale (dintre care: 48 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 49 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 38.360 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 210 autovehicule şi au legitimat 481 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 11 infracţiuni şi constatate 214 contravenţii (dintre care 31 la Legea nr. 61/1991 şi 161 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 155 de persoane şi controlate 744 de autovehicule (97 testări alcoolscop).