Primăria Ploieşti informează cetăţenii cu privire la  coronavirus.Date referitoare la noul virus

Primăria municipiului Ploieşti informează cetăţenii cu privire la o serie de date referitoare la noul coronavirus, transmise în acest sens de Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova, cu menţiunea că, Direcţia de Sănătate Publică Prahova efectuează serviciu de permanenţă, în acest context, întrebări suplimentare putând fi adresate direct la telefon: 0745633707. 
Anexăm la prezenta, spre consultare, informarea transmisă de Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova. 
DIRECŢIA COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE 
*** 
Către 
AUTORITĂŢILE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE 
Doamnei/Domnului Primar 
Vă transmitem, anexat, informaţii referitoare la noul coronavirus, cu rugămintea de a le pune la dispoziţia publicului spre informare. 
MenţionămDirecţia de Sănătate Publică Prahova efectuează serviciu de permanenţă şi întrebări suplimentare pot fi solicitate la telefon 0745633707. 
Cu stimă, 
PREFECT, 
Cristian IONESCU 

Întrebări şi răspunsuri despre noul coronavirus (SARS-CoV-2) 
Ce sunt coronavirusurile? 
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe şi chiar boii respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). 
Ce este SARS-CoV-2? 
Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Oraşul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora. 
Care este sursa acestui focar epidemic? 
Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piaţă mare de fructe de mare şi animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare. 
Cum se transmite? 
Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor. 
Se transmite de la om la om? 
Da, autorităţile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi. 
Care este perioada de incubaţie? 
De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile. 
– evitarea contactului direct şi neprotejat cu animale vii şi cu suprafeţele aflate în contact cu animalele atunci când mergeţi la pieţele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou; 
– evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puţin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) şi organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite. 
Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate şi care prezintă semne clinice, de boală se recomandă: 
– să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului şi sa menţioneze istoricul de călătorie, dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport, 
– să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în ţară, Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, aceştia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie. 
*zonele afectate sunt actualizate pe site-ul www.cnscbt.ro la secţiuneainformaţii pentru personalul medico-sanitar: 
http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical 

Sursa:www.stirileproprahova.ro