IPJ Prahova.BULETIN DE PRESĂ.19 februarie 2020
 
Acţiune rutieră pe drumurile din judeţ - 145 de sancţiuni contravenţionale aplicate şi trei taximetrişti ,,pirat” depistaţi de poliţişti
 
Poliţişti ai Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere cât şi pentru identificărea şi sancţionarea conducătorilor auto care  efectuează transport ilegal de persoane.  Au aplicat 145 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 59.170 de lei, iar ca măsuri complementare au reţinut 7 permise de conducere şi au retras 4 certificate de înmatriculare. 79 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
Pe linia transportului neautorizat de persoane, au fost constatate trei situaţii de încălcare a prevederilor Legii 38/2003: două în municipiul Ploieşti, pe direcţia de deplasare Ploieşti către Buzău şi una pe DN1A, în comuna Gura Vitioarei, pe direcţia Vălenii de Munte către municipiul Ploieşti. Astfel, au fost identificaţi şi sancţionaţi contravenţional trei conducători auto, care la momentul opririi transportau câte două sau trei persoane, urmând ca la destinaţie să primească diverse sume de bani, în schimbul serviciului prestat. Pe lângă sancţiunea amenzii, poliţiştii au aplicat, în toate cele trei situaţii, măsura complementară a suspendării dreptul de utilizare al autoturismelor în cauză, pentru 6 luni, prin reţinerea certificatelor de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numere.
 
Acţiuni pentru asigurarea climatului de ordine publică şi siguranţă rutieră
 
La nivelul secţiilor urbane nr. 3 şi 4, agenţii de poliţie au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, a actelor de comerţ stradal ambulant şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică corespunzător. Cu această ocazie au fost controlate 29 de autovehicule, au fost constatate şi sancţionate 26 de fapte contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 9520 lei. Au fost controlate 34 de autovehicule, 3 agenţi comerciali şi au fost confiscate bunuri în valoare de 368 lei .
 
Poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte au desfăşurat o acţiune pe linia neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversare regulamentară, dar şi pentru identificarea şi sancţionarea pietonilor care nu respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice. Cu acest prilej au fost oprite pentru control 40 de autovehicule, toţi conducătorii auto fiind testaţi cu aparatul etilotest. Au fost aplicate 23 de  sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4640 lei, trei dintre acestea fiind aplicate pentru abateri ale pietonilor. Ca şi măsuri complementare a fost reţinut un permis de conducere şi un certificat de înmatriculare.
 
Şi la nivelul Poliţiei Oraşului Boldeşti Scăieni s-a acţionat, atât pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente rutiere, cât şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică corespunzător, inclusiv pe raza  comunei Lipăneşti, ocazie cu care au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3490 lei şi au fost controlate 29 de autovehicule.
 
Ofiţerii specialişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, au desfăşurat activităţi informativ-preventive la Liceul Tehnologic de Servicii ”Sfântul Apostol Andrei” Ploieşti. 
Astfel, au fost susţinute 3 activităţi la care au participat 79 de elevi,  fiind purtate discuţii privind importanţa procesului de învăţământ în formarea tinerilor şi consecinţele care pot surveni în urma comportamentului şcolar deviant sau a abandonului şcolar, influenţa anturajelor nepotrivite, limitele răspunderii penale etc.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat patru acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente precum şi legalitatea desfăşurării transportului rutier public de persoane şi marfă, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 172 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 243 de sancţiuni contravenţionale, pentru diferite abateri de la legislaţia rutieră (77 pentru viteză excesivă, 21 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 35 pentru transportatori de persoane şi mărfuri, 9 pentru abateri ale pietonilor etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 10 de permise de conducere şi au fost retrase 5 certificate de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 115  sancţiuni contravenţionale (56 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 46 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 37.720 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 191 de autovehicule şi au legitimat 446 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 4 infracţiuni şi 2 au fost constatate în flagrant. Au fost aplicate 122 de sancţiuni contravenţionale (dintre care 34 la Legea nr. 61/1991 şi 74 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 752  persoane şi controlate 497 autovehicule; 56 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
 
Foto cu caracter ilustrativ