ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV 19 februarie 2020
În plan operaţional, în ultimele 24 de ore au fost derulate 59 intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la 16 misiuni de stingere a incendiilor, 2 recunoaşteri, un exerciţiu, o misiune pentru asigurare zonă accident rutier, 37 acţiuni SMURD şi 2 misiuni pentru deblocare-salvare sau protecţie a comunităţilor. 
Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 15 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Puchenii Mari, Ploieşti (strada Amzei), Tomşani, Mizil, Iordăcheanu, Albeşti Paleologu, Teişani (2), Vălenii de Munte, Valea Călugărească, Ariceştii Zeletin, Poseşti, Bălţeşti, Şotrile şi Slănic.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 77 ha vegetaţie uscată. 
Echipajele de pompieri au fost mobilizate pe strada Atelierului din municipiul Ploieşti, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă particulară.
La sosirea pompierilor militari la locul evenimentului, incendiul se manifesta violent pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului, operaţiunea de intervenţie fiind finalizată după aproximativ o ora.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile.
 
***    
Atenţie: incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodăriile populaţiei, punând în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!
 
De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.
 
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
 
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.
                                 Foto cu caracter ilustrativ