BULETIN DE PRESĂ IJP Prahova.18 februarie 2020
 
Percheziţii la persoane bănuite de comiterea unor înşelăciuni prin metoda ,,ghicitul”
 
Luni dimineaţă, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti, au efectuat 8 percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni de înşelăciune prin metoda ”ghicitului” . 10 persoane au fost conduse la sediul poliţiei cu mandate de aducere. 
Cu ocazia cercetarilor efectuate, s-a stabilit faptul că,  în cursul anilor 2017 şi 2020, trei femeie cu vârste cuprinse între 28 şi 30 de ani, ar fi indus în eroare mai multe persoane vătămate cărora, sub pretextul că le vor ghici viitorul,   le-au solicitat  bijuterii din aur, pe care ulterior le-au sustras.  În urma probatoriului administrat, faţă de cele trei suspecte a fost pusă în mişcare acţiunea penală  şi s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile.
 
 
Persoane trimise în judecată pentru infracţiuni economice
 
Ofiţeri specialişti din cadrul  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au definitivat cercetările în două dosare penale, care au fost înaintate unităţii de parchet cu propunere de emitere a rechizitoriului şi sesizare a instanţei competente.
În primul caz, din cercetări a rezultat faptul că un bărbat de 41 de ani din localitatea Comarnic, în perioada 2016 - 2018, ar fi  desfăşurat activităţi de excavare şi comercializare a pietrei de munte (gresie ornamentală) fără a deţine permis eliberat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, încălcând astfel prevederile Legii nr. 85/2003. Prejudiciul cauzat de inculpat bugetului consolidat al statului este în valoare 6.576,92 lei, fiind parţial recuperat pe parcursul cercetărilor.
În cel de-al doilea dosar penal, au fost efectuate cercetări sub aspectul infracţiunii de înşelăciune, faţă  de două persoane care, în perioada 2017-2019, ar fi  indus şi menţinut în eroare trei persoane vătămate promiţându-le achiziţionarea şi transportul unor autoturisme din alte state, sens în care au încasat mai multe sume de bani, fără să îşi îndeplinească obligaţiile asumate. În cauză, pentru recuperarea prejudiciului, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile şi conturi bancare.
 
 
Sancţiuni de peste 96.000 de lei aplicate în cursul zilei de ieri de poliţiştii din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene
 
Poliţişti ai Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe raza judeţului pentru verificarea respectării cadrului legal în domeniul  transportului rutier public de persoane şi marfă. Au aplicat 183 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 96.325 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut 4 permise de conducere şi au retras 2 certificate de înmatriculare auto. 178 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
 
 
Acţiuni pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza municipiului Ploieşti
 
La nivelul secţiilor urbane nr. 1 şi 4 au fost executate  acţiuni având ca scop crearea unui sentiment de siguranţă în rândul cetăţenilor şi combaterea fenomenelor cu impact stradal, ocazie cu care au fost controlate 29 de autovehicule, au fost constatate şi sancţionate 45 de fapte contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 39.020 lei. Au fost confiscate bunuri în valoare de 730 lei (ţigarete, alcool, produse de panificaţie)
 
Taximetrişti ,,pirat” depistaţi de poliţişti
 
Poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte au desfăşurat o acţiune pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor care efectuează transport neautorizat de persoane, în regim ”taxi”, încălcând astfel, prevederile Legii nr. 38/2003. Cu acest prilej au fost oprite pentru control 32 de autovehicule, toţi conducătorii auto fiind testaţi cu aparatul etilotest. Au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3030 lei.
Un bărbat de 32 de ani, din comuna Măneciu, a fost depistat conducând autoturismul personal pe DN1A, pe direcţia de deplasare Măneciu către Vălenii de Munte, în timp ce transporta neautorizat două persoane care au declarat că urmau să achite conducătorului auto, la destinaţie, diferite sume de bani. Faţă de cele constatate, persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional, potrivit prevederilor Legii nr. 28/2003 iar ca măsură complementară i s-a suspendat dreptul de utilizare a autoturismului prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor.
 
Şi poliţişti rutieri din cadrul Secţiei 6 de Poliţie Rurală Ciorani, au depistat un bărbat care efectua transport ilegal de persoane, pe direcţia  Baba Ana către Mizil. În momentul opririi în trafic, în autoturismul acestuia au fost depistate trei persoane care au declarat că, la destinaţie, urmau să achite diferite sume de bani, în schimbul acestui serviciu. Conducătorul auto a fost sancţionat conform Legii 38/2003 şi i s-au reţinut plăcuţele cu numere şi certificatul de înmatriculare.
 
Acţiune în comun cu Registrul Auto Român pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor care circulă pe drumurile publice din judeţ
 
Poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Plopeni, împreună cu specialişti ai Registrului Auto Român, au acţionat  pentru depistarea în trafic a  autovehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic. Cu acest prilej, au fost oprite pentru control 28 de autovehicule, au aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6960 lei, iar ca măsuri complementare au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat cinci acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente precum şi legalitatea desfăşurării transportului rutier public de persoane şi marfă, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 265 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 291 de sancţiuni contravenţionale, pentru diferite abateri de la legislaţia rutieră (68 pentru viteză excesivă, 32 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 59 pentru transportatori de persoane şi mărfuri, 8 pentru abateri ale pietonilor etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 12 de permise de conducere şi au fost retrase 13 certificate de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale (77 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 56 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 51.250 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 262 autovehicule şi au legitimat 524 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 6 infracţiuni şi alte 5 au fost constatate în flagrant. Au fost aplicate 107 de sancţiuni contravenţionale (dintre care 36 la Legea nr. 61/1991 şi 60 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 812  persoane şi controlate 509 autovehicule. 77 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.
 
Foto cu caracter ilustrativ