BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA. 17 februarie 2020
În perioada 15-17 februarie a.c., echipajele operative au derulat peste 40 de intervenţii, iar echipajele SMURD au asistat medical peste 99 de persoane. Inspectorii de prevenire au desfăşurat în teren peste 20 de verificări la diferite categorii de obiective şi au aplicat peste 109 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 139.000 lei.
Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituţională pe cele două paliere: prevenire şi intervenţie.
1. Prevenire
În perioada 10-16 februarie a.c., inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de sănătate şi îngrijire şi la alte tipuri de obiective.
Astfel, personalul specializat a desfăşurat 20 controale, în urma cărora au fost aplicate 109 sancţiuni contravenţionale (91 avertismente şi 18 amenzi), în cuantum de 139.000 lei.
Complementar cu acţiunile de identificare şi înlăturare a neregulilor pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, specialiştii au desfăşurat instructaje cu personalul aflat la locul de muncă asupra asigurării intervenţiei imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate la incendiu.
2. Intervenţie
În plan operaţional, în perioada 15-17 februarie a.c., au fost derulate 40 intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la 18 misiuni de stingere a incendiilor, 99 acţiuni SMURD şi 19 misiuni pentru deblocare-salvare sau protecţie a comunităţilor. 
Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 14 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Valea Călugărească (2), Filipeştii de Târg, Măgurele, Bărcăneşti (2), Albeşti Paleologu (2), Tomşani, Jugureni, Păuleşti, Gura Vitioarei, Fulga şi Boldeşti-Scăeni.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 4 ha vegetaţie uscată. 
 
Pompierii prahoveni au intervenit duminică dimineaţa, în jurul orei 09:30 pentru stingera unui incendiu izbucnit la o locuinţă din comuna Sălciile. La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta generalizat, la întreaga locuinţă pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp. După executarea recunoaşterii, pompierii au găsit în locuinţă o femeie în vârstă de 87 de ani decedată. Intervenţia a fost îngreunată din cauza drumului îngust, care nu a permis accesul autospecialelor, pompierii actionând prin realizarea unui dispozitiv pe o lungime de 70 m. 
Inecndiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile.
Două maşini au intrat în coliziune, sâmbătă, în jurul prânzului, pe DN 1B, la Valea Călugărească. În eveniment au fost implicate două autoturisme, iar în urma impactului una dintre maşini a fost proiectată în gardul unui imobil. În cele două autoturisme se aflau 8 adulţi şi un bebeluş de două luni. După evaluarea medicală, au fost transportate la spital 4 adulţi şi fetiţa de 2 luni. 
 
Foto :Agerpres