IJP PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.14 februarie 2020

 

146 de sancţiuni contravenţionale aplicate într-o singură zi în cadrul planului de acţiune TRUCK&BUS

 • Poliţişti ai Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe raza judeţului pentru pentru creşterea gradului de disciplină rutieră, îndeosebi pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor auto care încalcă legislaţia în domeniul transportului de persoane sau al transportului de mărfuri.

Au aplicat 146 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 55.075 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut cinci permise de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare auto; 60 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.

Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier

 • În noaptea de 12/13 februarie, un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost depistat circulând la volanul unui autoturism, pe raza comunei Măgureni.

Din verificări s-a stabilit faptul că acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi avea o valoare a alcoolemiei de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, autoturismul se afla în posesia sa pentru efectuarea unor reparaţii, iar proprietarul acestuia nu avea ştiinţă despre faptul că bărbatul îl conduce pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi furt în scop de folosinţă.

Cu dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului s-au ales şi alţi doi conducători auto depistaţi la volan băuţi, pe raza localităţilor Câmpina şi Gura Vitioarei. Aparatul etilotest a indicat în aceste cazuri o valoare de 0,63 şi respectiv 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acţiuni pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza municipiului Ploieşti

 • Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti au acţionat pe raza de competenţă, pe linie rutieră şi de ordine publică, precum şi pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona unităţilor de învaţămant preuniversitar, prilej cu care au legitimat 161 de persoane, au verificat 28 agenţi economici, au controlat 61 de autovehicule, iar pentru abaterile constatate au aplicat 87 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 39.535 lei. Au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri în valoare de 1145,5 lei.

 • În cadrul programului „Blitz 9-Sistem Punctual de intervenţie” si în baza Planului de măsuri privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona unităţilor de învaţămant preuniversitar, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 4 au executat o acţiune în zona Şcolii cu clasele I-VIII ”Ioan Grigorescu” ocazie cu care au efectuat 6 activitati de instruire, la care au participat 182 de elevi,alături de profesori. Cu acest prilej, au fost desfăşurate activităţi în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, combaterii faptelor antisociale stradale din zona unitătilor de invătământ, precum şi în vederea preintâmpinării absenteismului şcolar.

 • Acţiuni în mediul rural

 • Poliţiştii din cadrul secţiilor rurale au executat acţiuni pe raza comunelor Valea Călugărească, Ariceşti şi Măneşti, pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, pe linie rutieră, precum şi pentru preveniriea şi combaterea activităţilor ilegale de comerţ, ocazie cu care au legitimate 88 de persoane, au verificat 9 agenţi economici, au controlat 65 de autovehicule, iar pentru neregulile constatate au aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 33.410 lei.

Acţiune comună pe linia combaterii delictelor silvice

 • Ofiţeri specialişti din cadrul Serviciului Ordine Publică împreună cu lucrători ai Direcţiei Silvice Prahova şi ai Gărzii Forestiere au efectuat o acţiune pe linia combaterii delictelor silvice pe raza judeţului, ocazie cu care au fost verificate 3 parchete de exploatare a lemnului,un agent economic precum şi două autovehicule de transport cherestea. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10000 lei şi s-a dispus confiscarea unei cantităţi de 2,22 m3 material lemnos.

Minori cercetaţi pentru infracţiuni de furt

 • În urma activităţilor specifice desfăşurate, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie au identificat autorii furtului unei sume de bani din incinta unei biserici, faptă comisă la data de 18.11.2019. În cauză este vorba despre trei minori, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani iar în prezent, cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptei, precum şi pentru recuperarea prejudiciului.

 

 • Ca urmare a investigaţiilor efectuate, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Albeşti Paleologu au reuşit identificarea autorului unei tentative de furt din locuinţă, faptă săvârşită la data de 17.01.2020. În cauză, s-a stabilit că este vorba despre un minor din localitate, în vârstă de 15 ani. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de furt calificat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:

 • Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat trei acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 206 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 315 sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (91 pentru viteză excesivă, 35 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 83 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 14 permise de conducere şi au fost retrase şapte certificate de înmatriculare auto.

 • De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 156 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 80 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 50 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 59,930 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 199 de autovehicule şi au legitimat 491 de persoane.

 • În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate zece infracţiuni şi constatate 154 de contravenţii (dintre care 24 la Legea nr. 61/1991 şi 109 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 868 de persoane şi controlate 589 autovehicule (66 testări cu aparatul etilotest)