BULETIN DE PRESĂ IJP Prahova.12 februarie 2020

Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier

 

 • Marţi, 11 februarie, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier – B.D.N.E. au oprit pentru control, pe raza localităţii Bucov, o autoutilitară condusă de un bărbat de 32 de ani, din judeţul Botoşani. În urma verificării raportului imprimat al aparaturii de înregistrare a activităţii conducătorului auto, a reieşit faptul că acesta a utilizat altă cartelă tahografică decât cea emisă pe numele său, motiv pentru care a fost sancţionat contravenţional conform O.G. 37/2007, cu amendă în valoare de 9000 lei. Totodată, s-a constatat faptul că bărbatul are dreptul de a conduce suspendat din data de 03.04.2018.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendat.

 

 • Cu ocazia activităţilor desfăşurate de poliţiştii Postului de Poliţie Bucov, a fost depistat, conducând un auto pe DN1 B, un bărbat în vârstă de 45 de ani, din comuna Blejoi, care emana halenă alcoolică. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

 

 • În aceeaşi zi, în jurul orelor 16:35, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Brebu, au oprit pentru control un autoturism care circula pe raza comunei. În urma verificărilor, au constatat faptul că, bărbatul de 53 de ani, din municipiul Ploieşti, care conducea autovehiculul, are dreptul de a conduce suspendat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendat.

 

 • Tot cu dosar penal s-a ales şi un bărbat de 36 de ani, care a fost depistat conducând un autoturism pe DJ101 T, pe raza localităţii Vărbilău, deşi consumase băuturi alcoolice. Aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care bărbatul este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

 

Acţiuni pentru asigurarea unui climat de ordine publică şi siguranţă rutieră

pe raza judeţului

 

 • În cursul zilei de ieri, poliţişti ai Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat îndeosebi pentru verificarea transporturilor rutiere de mărfuri şi de persoane. Au aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 64.905 lei, au reţinut trei permise de conducere şi au retras şapte certificate de înmatriculare auto, iar 128 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.

 

 • Şi poliţiştii Biroului Rutier Ploieşti au executat o acţiune pe raza municipiului, pentru neregulile constatate fiind aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9.635 lei (trei permise reţinute, un certificat de înmatriculare auto retras).

 

 • În intervalul orar 11:30-13:30, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 3 Ploieşti au acţionat în zona străzii Gh. Gr. Cantacuzino pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă publică. Pentru neregulile constatate, au aplicat 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.240 lei.

 

 • Agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Plopeni au executat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. Astfel, au fost controlate 18 autovehicule şi aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.770 lei.

 

Material lemnos fără documente de provenienţă

 

 • În ziua de 11 februarie a.c., jurul orei 12:00, trei agenţi din cadrul Secţiei Rurale nr. 8 Bălţeşti, în timp ce acţionau în localitatea Cărbuneşti, au depistat un bărbat care încărca material lemnos într-un atelaj hipo, pentru o parte din acesta neavând documente legale. A fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 3.000 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi lăsat în custodia Ocolului Silvic Cislău.

 

Acţiune pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor

 

 • Marţi, doi ofiţeri din cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu un coleg din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, au desfăşurat patru activităţi informativ-preventive la Şcoala Gimnazială „Nichita Stănescu” din Ceptura. Celor 119 elevi, însoţiţi de 11 cadre didactice, le-au fost prezentate aspecte privind importanţa procesului de învăţământ în formarea tinerilor şi consecinţele care pot surveni în urma comportamentului şcolar deviant sau a abandonului şcolar, influenţa anturajelor nepotrivite, limitele răspunderii penale, precum şi referitoare la criminalitatea informatică: furtul de date personale, hărţuirea online (cyberbulling), ademenirea/ racolarea online (grooming), mesajele fiind adaptate în funcţie de vârsta beneficiarilor.

 

 • În cadrul programului ,,BLITZ 9 - Sistem punctual de intervenţie”, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 3 Ploieşti au organizat o acţiune în zona Şcolii ,,Nicolae Iorga din municipiu. În incinta unităţii de învăţământ, poliţiştii au discutat cu elevii şi cadrele didactice, prezentând atât aspecte de interes pentru siguranţa lor, dar şi pentru pregătirea intiinfracţională a tinerilor. De asemenea, poliţiştii au legitimat 12 persoane, au controlat patru autovehicule, au verificat un agent economic şi au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 870 lei.

 

Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:

 

 • Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat două acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 223 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 326 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (115 pentru viteză excesivă, 35 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 64 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 13 permise de conducere şi au fost retrase nouă certificate de înmatriculare auto.

 

 • De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 105 sancţiuni contravenţionale (dintre care: 44 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 38 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 40.480 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 192 de autovehicule şi au legitimat 449 de persoane.

 

 • În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 13 infracţiuni şi constatate 109 contravenţii (dintre care 38 la Legea nr. 61/1991 şi 59 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 794 de persoane şi controlate 513 autovehicule (48 testări alcoolscop).