BULETIN INFORMATIV ISU  PRAHOVA.12 februarie 2020

În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Prahova s-au înregistrat 46 intervenţii în situaţii de urgenţă. Pompierii au intervenit la 5 misiuni de stingere a incendiilor, 4 recunoaşteri, iar echipajele SMURD au acţionat în 35 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, o misiune pentru asanare muniţie, precum şi în alte 2 misiuni de deblocări şi protejare a comunităţilor.

Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a două incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Fulga şi Teişani.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 2 ha vegetaţie uscată.

Pompierii militari împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic au acţionat ieri, în jurul orei 09:06 pentru a degaja peste 40 de copaci căzuţi pe carosabil şi pe cablurile de înaltă tensiune, pe Drumul Cotei şi strada Sitei din localitatea Sinaia.

Reamintim cetăţenilor faptul că, în anul 2019, burlanele şi coşurile de fum au provocat cele mai multe incendii la nivelul judeţului, constituind a două categorie de împrejurări determinante ale incendiilor, din punct de vedere al frecvenţei înregistrate, după instalaţiile electrice defecte.

În acest context, pompierii militari au reuşit să împiedice producerea de pagube materiale la două incendii izbucnite la locuinţe particulare din localităţile prahovene Poiana Câmpina şi Slănic. Pompierii au protejat casele în totalitate, pagubele limitându-se la funinginea depusă în interiorul coşului de fum.

 

Dacă în cazul arderilor necontrolate există şanse să sesizăm la timp izbucnirea unui incendiu, în cazul monoxidului de carbon şansele de a rezolva problema la timp şi fără repercusiuni sunt mai reduse! Iar asta fiindcă monoxidul de carbon este un gaz care poate cauza intoxicaţii grave sau chiar decesul dacă încăperea în care se propagă nu este aerisită la timp!

Nu uitaţi!

Să faceţi revizia anuală a coşului de fum cu specialişti autorizaţi;

Să instalaţi detectoare de monoxid de carbon.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale celor 6 subunităţi de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, la instituţii şi societăţi comerciale, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.


Foto:Agerpress