BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA .11 februarie 2020

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Prahova s-au înregistrat 46 intervenţii în situaţii de urgenţă. Pompierii au intervenit la 6 misiuni de stingere a incendiilor, 3 accidente rutiere, iar echipajele SMURD au acţionat în 34 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, o misiune pentru asanare muniţie, precum şi în alte 2 misiuni de deblocări şi protejare a comunităţilor.

Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a trei incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Bărcăneşti, Valea Călugărească şi Ploieşti.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 30 ha vegetaţie uscată

În perioada 10 – 11 februarie 2020, pompierii militari au localizat şi lichidat două incendii provocate, cel mai probabil de coşurile de fum necurăţate, defecte, amplasate ori neprotejate corespunzător faţă de materialele combustibile, la locuinţe din localităţile Băicoi şi Păuleşti. Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiile înainte ca acesta să provoace pagube materiale.

Tot luni, 10 februarie 2020, în jurul orei 19.39, echipajele de pompieri au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă particulară situată în satul Conduratu din comuna Baba Ana.

Pompierii militari au acţionat timp de aproximativ 2 ore pentru stingerea incendiului ce se manifesta în curte, respectiv pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Pagubele înregistrate ca urmare a producerii incendiului, provocat cel mai probabil din cauza focului deschis în spaţii deschise, au constat în acoperişul anexelor pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp şi 500 kg lemne de foc. Din cauza vântului puternic, incendiul s-a propagat şi la anexa situată în apropiere unde au ars 7 mp dintr-un perete şi 4 m dintr-un gard de lemn.

Luni, 10 februarie a.c., în jurul orei 09.55, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” a desfăşurat o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Muniţia a constat într-un proiectil exploziv de calibru 76 mm, fiind găsită de un cetăţean în gospodăria de pe raza localităţii Dumbrava.

Specialiştii pirotehnicieni au asanat o suprafaţă de teren de aproximativ 500 metri pătraţi şi au acţionat pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea muniţiei în condiţii de siguranţă, aceasta urmând a fi distrus la o dată ulterioară.

Din cauza rafalelor de vânt, pompierii militari au acţionat pentru degajarea a doi copaci căzuţi peste o locuinţă în satul Cheia din localitatea Măneciu.