Pe parcursul nopţii trecute, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru a degaja copacii căzuţi
 
 
Codurile roşu şi portocaliu care afectează judeţul au produs efecte imediat de la instituire, peste 130 de copaci au căzut pe partea carosabilă, pe autoturisme şi pe locuinţe, mai multe acoperişuri au fost smulse şi mai multe localităţi au rămas fără curent electric. Rafalele de vânt puternice au cauzat probleme în 12 localităţi, respectiv Sinaia, Comarnic, Breaza, Măneciu, Cheia, Ploieşti, Şotriile, Plopeni, Valea Doftanei, Cornu, Mizil şi Câmpina.
Pe parcursul nopţii, militarii au acţionat în localitatea Sinaia pentru degajarea a 16 copaci căzuţi pe carosabil şi unul pe un acoperiş. În Comarnic, pompierii au intervenit cu ajutorul drujbelor pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe carosabil iar altul peste o locuinţă.
Şi în localitatea Breaza s-au resimţit efectele codurilor, unde 5 copaci au căzut pe carosabil şi două acoperişuri au fost smulse afectând mai multe autoturisme. Din cauza firelor electrice căzute pe jos, a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată, necesitând intervenţia pompierilor.
Totodată, pompierii militari au acţionat pentru degajarea elementelor de construcţie pe strada Anotimpului din Ploieşti unde s-a desprins faţada a trei blocuri provocând pagube la patru autoturisme, precum şi în localităţile Plopeni, Câmpina şi Mizil, unde alte elemente de construcţie de la acoperişuri au fost smulse.
Alţi 13 copaci au fost îndepărtaţi de pe carosabil şi autoturisme în localităţile Măneciu, Cheia, Şotriile, Valea Doftanei, Câmpina şi Cornu.
Având în vedere situaţia din satul Cheia referitoare la nealimentarea cu energie electrică a şcolii gimnaziale şi a grădiniţei (ambele instituţii funcţionează în aceeaşi clădire), autorităţile locale, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au luat decizia suspendării cursurilor pentru astăzi.
Pe DN 1A la km 151 zona Cheia din cauza viscolului au căzut peste 100 de copaci, motiv pentru care s-a instituit restricţie totală de trafic pe direcţia către Braşov din zona km. 115 Vălenii de Munte.
Începând cu ora 22.00 s-a instituit închiderea traficului rutier de la km 47 Mizil către Buzău, unde sunt condiţii de cod roşu de viscol şi vizibilitate foarte redusă.
Totodată, pe DJ 713 km 0-8+500 m (DN71-Culmea Dichiu) pe raza judeţelor PH şi DB s-a închis de la ora 22, oo până astăzi 06.02.2020 ora, 10, oo când se va reevalua situaţia.
DN 71 – din zona oraşului Sinaia până la limită cu judeţul Dâmboviţa este blocat din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Situaţia este similară şi pe DJ 710 blocat între localităţile Breaza – Adunaţi din cauza unor stâlpi electrici înclinaţi şi DC 134 este blocat din localitatea Sinaia spre cota 1400 din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.
S-a emis un mesaj de avertizare prin sistemul de avertizare Ro-Alert valabil până la ora 23 pentru comună Măneciu, în sensul evitării deplasărilor pe DN1 A între Măneciu şi Cheia, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.
Ca urmare a fenomenelor meteorologice au fost înregistrate deranjamente colective şi individuale în alimentarea cu energie electrică, respectiv 7651 de consumatori din localităţile Măneciu, Mizil, Telega, Şotriile, Sângeru, Sinaia, Valea Doftanei, Secăria şi Comarnic şi 96 puncte de transformare. 12 echipe de la Electrică se află în teren pentru remedierea situaţiei.
În această dimineaţă, în jurul orei 05:00 peste 17 pompieri au fost mobilizaţi pe DN1 A, în zona localităţii Cheia pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe partea carosabilă.
Pentru înlăturarea efectelor avertizărilor au acţionat 203 pompieri cu 45 de autospeciale şi mijloace, 11 jandarmi, 40 de poliţişti, 40 lucrători de la Drumurile Naţionale.
*
Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care le asigură protecţia.
În situaţia în care sunteţi surprinşi în zone deschise, trebuie să vă îndepărtaţi rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi să identificaţi un spaţiu care garantează protecţia.
Dacă vă aflaţi în autovehicul, trebuie să vă îndepăraţi, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneţi în interiorul autovehiculului şi să purtaţi centura de siguranţă.
Nu în ultimul rând, recomandăm cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.
 
Sursă: ISU Prahova