BULETIN DE PRESĂ IJP PRAHOVA.3 februarie 2020
 
Trei prahoveni trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
prejudiciu de peste 415.000 lei 
 
Ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au definitivat cercetările într-un dosar penal şi l-au înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova cu propunere de emitere a rechizitoriului şi sesizare a instanţei de judecată, privind trei prahoveni cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. 
  S-a reţinut faptul că primul dintre ei, în calitate de administrator în drept al unui agent economic, este răspunzător pentru înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii de facturi ce nu au avut la bază operaţiuni reale, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de 415.088 lei. Cel de-al doilea, în calitate de administrator al unei alte societăţi comerciale a emis 39 facturi ce nu au avut la bază operaţiuni reale către primul agent economic, în valoare totală de 175.956 lei, contribuind astfel la producerea de către această societate a unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 56.760 lei. Cea de-a treia persoană cercetată a emis 128 facturi ce nu au avut la bază operaţiuni reale tot către primul agent economic, în valoare de 652.413 lei, contribuind astfel la producerea de către această societate a unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 210.455 lei. Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat faptul că prima societate a înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli cu achiziţii de bunuri şi servicii de la trei parteneri, furnizori cu un comportament fiscal inadecvat, fapt care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma totală de 415.088 lei. În cauză au fost aplicate măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 415.088 lei.
 
Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier
 
În cursul zilei de 01 februarie a.c., în jurul orelor 11:10, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier – BDNE, în timp ce efectuau serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier pe DN 1-E 60, în afara localităţii Păuleşti, judeţul Prahova, au oprit un autovehicul care fusese înregistrat de aparatul radar, încălcând regimul legal de viteză. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că, conducătorul auto, un bărbat de 65 de ani, din judeţul Constanţa, are dreptul de a conduce suspendat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere fără permis. 
 
În ziua de 01 februarie a.c., în jurul orelor 14:30, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Apostolache, au oprit pe raza localităţii Apostolache, pentru control, un tractor condus de un bărbat de 41 de ani. Întrucât emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal  pentru conducere sub influenţa alcoolului.
 
În aceeaşi zi, în jurul orelor 01:50, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti – Biroul Rutier, au fost sesizaţi de către dispecerul de serviciu despre faptul că, 
în dreptul bisericii Sfinţii Împăraţi, la intersecţia giratorie a străzilor Rudului cu Tache Ionescu a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto s-ar afla sub influenţa alcoolului. În zonă a fost identificat un autoturism care prezenta avarii, conducătorul auto şi trei bile din beton amplasate pe trotuar, avariate şi acestea. În urma testării conducătorului auto, un tânăr în vârstă de 25 de ani, aparatul etilotest a înregistrat rezultat pozitiv, respectiv 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal  pentru conducere sub influenţa alcoolului. Totodată bărbatului i-a fost reţinut permisul de conducere, eliberându-i-se dovadă înlocuitoare fără drept de  conducere.
 
Tot sâmbătă, 01 februarie a.c., în jurul orelor 23:10, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Jugureni, au oprit pe raza localităţii Ungureni, pentru control, un autovehicul condus de un bărbat de 26 de ani, din Mizil. Întrucât emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, din verificări, a reieşit faptul că acesta nu posedă permis de conducere. Tânărul era însoţiţ de un alt bărbat, în vârstă de 36 de ani, care a declarat că i-a încredinţat maşina conducătorului auto, deşi cunoştea că acesta nu are permis de conducere. 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi  conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, respectiv încredinţarea unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
 
În data de 02 februarie a.c., în jurul orelor 02:00, lucrătorii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Puchenii Mari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe DJ 100 B, pe raza comunei Gorgota, pe partea carosabilă, se află un autovehicul avariat. Poliţiştii au identificat conducătorul autoturismului avariat, care a declarat faptul că a pierdut controlul volanului, intrând în coliziune cu un copac de pe marginea drumului. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, reieşind valoarea de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat. Fiind condus la spital, bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice. În cauză sunt efectuate cercetări privind infracţiunile de conducere sub influenţa alcoolului şi refuzul de prelevare a mostrelor biologice.
 
Tot în ziua de 02 februarie a.c., în jurul orelor 02:20, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 de Poliţie Rurală Floreşti, în timp ce executau activităţi specifice pe raza comunei Filipeştii de Târg, pe DJ 101 I, au observat un autoturism, în afara părţii carosabile. În zonă a fost identificat un grup de persoane, între acestea, fiind depistat şi un tânăr de 21 de ani din comuna Filipeştii de Târg, care a recunoscut faptul că el a condus autovehiculul. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând valoarea de 0,73 mg/l în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.
 
La aceeaşi dată, în jurul orelor 01:20, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 de Poliţie Rurală Floreşti, au oprit pentru control un autovehicul care se deplasa pe DJ 720, pe raza localităţii Floreşti. În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorului auto, un bărbat în vârstă de 51 de ani din Măgureni rezultul a fost pozitiv, reieşind valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal  pentru conducere sub influenţa alcoolului.
 
Duminică, 02 februarie a.c., poliţiştii din cadrul B.D.N.E.- DN1A, au oprit în trafic, pe raza oraşului Vălenii de Munte, o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 47 de ani, din oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, fiind obţinută valoarea de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal  pentru conducere  sub influenţa alcoolului.
 
De asemenea, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Ploieşti, în dimineaţa zilei de 02 februarie a.c., pe DJ 101D, în localitatea Mălăieşti, au identificat în trafic un conducător auto în vârstă de 50 de ani, care, la testarea cu aparatul etilotest, a avut o alcoolemie de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
La data de 02 februarie a.c., ora 23:30, patrula de siguranţă publică din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Ploieşti, în timp ce executa activităţi specifice pe strada Ghighiului din municipiu, a observat un autoturism care a schimbat brusc direcţia de deplasare la vederea echipajului de poliţie. S-a procedat la urmărirea şi oprirea acestuia, ocazie cu care a fost identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat de 33 ani din comuna Balta Doamnei. Fiind testat cu aparatul etilotest, rezultatul înregistrat a fost de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
În ziua de 03 februarie a.c., orele 00.50, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 8 Bălţeşti, pe raza comunei Măgurele, au oprit pentru control un auto care se deplasa pe DN1A din direcţia Vălenii de Munte către Ploieşti. A fost identificat conducătorul auto în persoana unui tânăr de 20 de ani din oraşul Vălenii de Munte, care a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat.  În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că, acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
 
În dimineaţa zilei de 03 februarie a.c., în jurul orelor 06.50, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Boldeşti-Scăeni, au fost sesizaţi prin apel 112, cu privire la faptul că,
un conducător auto a intrat cu autoturismul într-un şanţ. Cu ocazia deplasării la faţa locului, poliţiştii au constatat că, un bărbat în vârstă de 32 de ani, din localitatea Jilava, judeţul Ilfov, în timp ce conducea un autovehicul, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a părăsit partea carosabilă, ajungând în şanţ. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului, ocazie cu care i-a fost reţinut şi permisul de conducere, eliberându-se o dovadă fără drept de conducere.
 
 
Acţiuni pentru asigurarea unui climat de ordine publică şi siguranţărutieră
 pe raza judeţului
 
Şi în acest weekend, poliţişti ai Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care încalcă regimul legal de viteză şi a celor care au consumat băuturi alcoolice. 
Au aplicat 446 de sancţiuni contravenţionale (231 pentru viteză excesivă), în valoare de 197.355 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut 31 de permise de conducere şi au retras şapte certificate de înmatriculare auto. 688 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest. 
 
Poliţişti ai Secţiei nr. 1 Ploieşti au executat o acţiune în Piaţa Halele Centrale, pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit.
Au verificat şapte agenţi economici, au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.500 lei şi au ridicat, în vederea confiscării, articole vestimentare, flori etc. de 700 de lei. 
 
Vineri, Poliţia oraşului Vălenii de Munte a executat o acţiune pe linie rutieră şi de ordine publică, ocazie cu care au fost verificaţi 16 agenţi economici, controlate 18 autovehicule, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.140 lei şi au fost ridicate în vederea confiscării bunuri de 550 lei.  
 
Sâmbătă, agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Plopeni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, pe raza localităţilor Dumbrăveşti şi Vîlcăneşti. Au controlat 22 de autovehicule şi au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.075 lei.
 
Duminică, poliţiştii din Buşteni au executat două acţiuni pe raza staţiunii, prilej cu care au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.415 lei (un permis reţinut, un certificat de înmatriculare auto retras).
 
Poliţiştii ploieşteni alături de elevi
 
În cadrul programului ,,BLITZ 9 - Sistem punctual de intervenţie”, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 1 Ploieşti au organizat o acţiune la Liceul Tehnologic Transporturi din municipiu. 
În incinta şcolii, au discutat cu 60 de elevi, prezentând atât aspecte de interes pentru siguranţa lor, dar şi pentru pregătirea intiinfracţională a tinerilor.  
Alte echipe de poliţişti au patrulat şi acţionat în zona adiacentă unităţii de învăţământ, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, pentru combaterea faptelor antisociale stradale din zona respectivă, precum şi în vederea preîntâmpinării consumului de alcool şi tutun de către minori în unităţile de alimentaţie publică din apropierea şcolii. 
De asemenea, poliţiştii au aplicat patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.450 lei. 
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Cu privire la principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova şi evenimentele înregistrate în perioada 31 ianuarie – 2 februarie a.c., avem onoarea de a vă informa următoarele: 
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat nouă acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 863 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat patru infracţiuni şi au aplicat 735 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (325 pentru viteză excesivă; 19 pentru abateri ale pietonilor; 64 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 13 pentru alcool, 50 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 55 de permise de conducere şi retrase 12 certificate de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat trei infracţiuni în flagrant şi au aplicat 379 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 179 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 140 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 131.710 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 669 de autovehicule şi au legitimat 1.486 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 25 de infracţiuni şi constatate 395 de contravenţii (dintre care 110 la Legea nr. 61/1991 şi 244 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 2.234 de persoane şi controlate 1.453 de autovehicule (283 testări alcoolscop).
 
Foto cu caracter ilustrativ