BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA.3 februarie 2020

În săptămâna 27 – 31 ianuarie, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 15 acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la operatori cu risc mare (rafinării), unităţi sanitare şi depozite deşeuri.

Pe timpul verificărilor au fost depistate 90 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 43 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 87 avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 11.500 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 14 exerciţii de evacuare în caz de incendiu şi 12 instruiri la care au participat 353 persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

 

În acest final de săptămână, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 18 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Valea Călugărească, Băicoi, Dumbrava (2), Nuci, Baba Ana, Olari, Tătaru (2), Jugureni, Bărcăneşti, Ceptura, Boldeşti-Scăeni (2), Iordăcheanu (2), Izvoarele şi Floreşti.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 88 ha vegetaţie uscată.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Tătaru, unde au intervenit pompieri de la Punctul de lucru Apostolache. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, în mai multe focare, punând în pericol pădurea din apropiere.

În localitatea Brazii de Sus, din cauza unui incendiu izbucnit între liniile de cale ferată a fost întreruptă circulaţia feroviară pe două linii. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 450 mp. Datorită intervenţiei prompte a pompierilor, circulaţia feroviară a două garnituri a fost reluată după aproximativ 30 de minute.

Pompierii militari au fost în alertă duminică după-amiază, după producerea unui incendiu care a cuprins cu repeziciune o locuinţă şi două anexe gospdăreşti.

La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta violent pe o suprafaţă de aproximativ 240 mp, cu pericol de propagare la o altă locuinţă situată în apropiere. Intervenţia a fost dificilă din cauza vântului puternic care propaga focul cu repeziciune şi a drumului greu accesibil autospecialelor de intervenţie.

27 de pompieri împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii au acţionat pentru lichidarea incendiului şi protecţia vecinătăţilor.

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a căzut de la înălţime, fiind transportat de urgenţă la spital.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurcircuit electric, respectiv un cablu electric defect neizolat corespunzător.

Pompierii prahoveni au fost solicitatţi să intervină duminică, în jurul prânzului pentru a scoate dintr-o râpă două persoane, care s-au rasturnat cu un ATV. Evenimentul a avut loc în localitatea Sinaia, pe drumul spre Cota 1400.

În accident au fost implicate o femeie însărcinată în cinci luni şi un bărbat. Amândoi au fost răniţi, fiind transportaţi la spital.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.


 

Foto cu caracter ilustrativ