BULETIN DE PRESĂ IJP PRAHOVA .29 ianuarie 2020

Acţiuni ale poliţiştilor prahoveni pe linie de ordine publică şi rutieră

 

 • Marţi, poliţişti ai Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe raza judeţului pentru creşterea gradului de disciplină rutieră, îndeosebi pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care nu acordă prioritate de trecere pietonilor. Au aplicat 70 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 28.435 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut trei permise de conducere. 52 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.

 

 • Agenţi din cadrul Postului comunal Teişani au executat o acţiune pe linie rutieră şi de ordine publică, ocazie cu care au fost legitimate 32 de persoane, controlate 24 de autovehicule (15 conducători auto testaţi cu aparatul etilotest), şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.710 lei.

 

 • În data de 28 ianuarie, agenţi din cadrul Poliţiei staţiunii Buşteni, în colaborare cu un reprezentant al R.A.R. Prahova, au acţionat pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor. Au fost controlate 15 autovehicule şi aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.190 lei (patru certificate de înmatriculare retrase).

 

Bărbat urmărit de autorităţile din Germania, prins de poliţiştii ploieşteni

 

 • Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Biroului Urmăriri au depistat un bărbat de 32 de ani, pe numele căruia autorităţile judiciare din Germania au emis un mandat european de arestare solicitând depistarea, reţinerea şi extrădarea, în conformitate cu art. 26 din Convenţia de Aplicare a Acordului Schengen, pentru comiterea infracţiunii de furt.

Urmăritul a fost condus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi, ulterior, a fost prezentat judecătorului Curţii de Apel Ploieşti, care a emis mandat de arestare preventivă pentru 15 zile, urmând a se dispune asupra extrădării către autorităţile din Germania.

 

Trimişi în judecată pentru evziune fiscală – prejudiciu de 749.988 lei

 

 • Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au definitivat cercetările într-un dosar penal şi l-au înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova cu propunere de emitere a rechizitoriului şi sesizare a instanţei de judecată, privind un braşovean de 42 de ani şi un prahovean de 49 de ani, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

În fapt, s-a reţinut că inculpaţii, în calitate de administratori statutari ai unui agent economic, nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă totatalitatea veniturilor obţinute din comercializarea pe teritoriul naţional al produselor piscicole, respectiv suma totală de 1.867.471,55 lei (657 acte materiale). În acest fel, inculpaţii ar fi creat un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum total de 749.988 lei, recuperat parţial.

 

Dosare penale la regimul rutier

 

 • În dimineaţa zilei de 28 ianuarie a.c., în jurul orelor 06:30, poliţişti din cadrul Poliţiei Staţiunii Sinaia, au observat un autobuz (pe care nu erau montate plăcuţe cu numere de înmatriculare) care era tractat de către un alt autobus pentru a fi introdus în curtea unui imobil. În urma efectuării acestei manevre a fost avariată o cutie de distribuţie care proteja instalaţia electrică ce asigură furnizarea cu energie electrică a locuitorilor din zonă. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul tractat nu este înmatriculat. Cei doi conducători auto, ambii din Bucureşti, cu vârste de 35, respectiv 32 de ani, posedă permise de conducere necorespunzătoare categoriei din care face parte vehiculul condus. Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice, tractarea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice şi conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul.

 

 • În ziua de 28 ianuarie a.c., în jurul orelor 18:35, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Ploieşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe str. Covurului din municipiu a avut loc un accident soldat cu pagube material. În urma verificărilor, a reieşit faptul că, un conducător auto în vârstă de 61 de ani, din municipiul Ploieşti, care se deplasa la volanul unui autoturism, a pătruns pe sensul opus de mers intrând în coliziune cu un alt autovehicul, apoi şi-a continuat deplasarea a lovit un al doilea auto. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi cu permisul de conducere suspendat.

 

Dosar penal pentru furt

 

 • În jurul orei 15:00, o patrulă din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ,,Matei Basarab” Ploieşti, în timp ce acţiona pe str. Mihail Kogălniceanu, a observat un tânăr care a ieşit în fugă dintr-un magazin. S-a procedat la interceptarea şi legitimarea acestuia, stabilindu-se că este un prahovean de 17 ani. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că acesta a sustras din magazin o pereche de încălţăminte sport, care a fost restituită reprezentanţilor magazinului. În cauză poliţiştii sesizaţi au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

 

Actitivităţi preventive desfăşurate de poliţişti


 

 • Un ofiţer din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a desfăşurat o activitate în cadrul campaniei de prevenire a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale împotriva minorilor, la Colegiului Naţional Pedagogic ,,Regina Maria” din Ploieşti. Celor 59 de elevi, însoţiţi de două cadre didactice, le-au fost relatate aspecte în legătură cu prevederile legale în materie de infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minori, situaţia operativă la nivelul judeţului Prahova, precum şi cazuistica specifică acestui segment de infracţionalitate.

 

 • În cadrul programului ,,BLITZ 9 - Sistem punctual de intervenţie”, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 2 Ploieşti au organizat o acţiune în zona Liceului Tehnologic de Transporturi din municipiu.

În incinta şcolii, au discutat cu 45 de elevi şi patru cadre didactice, prezentând atât aspecte de interes pentru siguranţa lor, dar şi pentru pregătirea intiinfracţională a tinerilor.

Alte echipe de poliţişti au patrulat şi acţionat în zona adiacentă unităţii de învăţământ, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, pentru combaterea faptelor antisociale stradale din zona respectivă, precum şi în vederea preîntâmpinării consumului de alcool şi tutun de către minori în unităţile de alimentaţie publică din apropierea şcolii.

De asemenea, au legitimat 12 persoane, au verificat o societate comercială, au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 40.000 lei şi au ridicat, în vederea confiscării, bunuri de 100 de lei.

 

Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:

 

 • Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat trei acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 129 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat cinci infracţiuni şi au aplicat 160 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (42 pentru viteză excesivă, 12 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 23 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 18 permise de conducere şi au fost retrase cinci certificate de înmatriculare auto.

 

 • De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat cinci infracţiuni în flagrant şi au aplicat 85 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 44 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 34 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 32.590 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 145 de autovehicule şi au legitimat 359 de persoane.

 

 • În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate opt infracţiuni şi constatate 74 de contravenţii (dintre care 35 la Legea nr. 61/1991 şi 35 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 734 de persoane şi controlate 474 de autovehicule (62 testări alcoolscop).