BULETIN DE PRESĂ IPJ PRAHOVA.27 ianuarie 2020
 
329 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri la regimul rutier 
 
Poliţişti ai Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care încalcă regimul legal de viteză, a celor care au consumat băuturi alcoolice, precum şi a pietonilor care nu respectă normele rutiere. 
Au aplicat 329 de sancţiuni contravenţionale (185 pentru viteză excesivă, 16 pentru neutilizare centuri), în valoare de 142.140 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut 34 de permise de conducere şi au retras patru certificate de înmatriculare auto. 418 conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest. 
 
Acţiuni pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică
 
În această perioadă, secţiile urbane nr. 2 şi 4 şi Secţia Rurală nr. 3 Blejoi au acţionat pe raza de competenţă pe linie rutieră şi de ordine publică. Cu aceste ocazii, poliţiştii au legitimat 110 persoane, au verificat 15 agenţi economici şi 29 de obiective asigurate cu pază fizică, au controlat 61 de autovehicule şi 33 de agenţi de pază, iar pentru abaterile constatate au aplicat 52 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 35.570 lei. 
 
Poliţia Băicoi a organizat o acţiune pe linie economică în târgul săptămânal din oraş şi în zona adiacentă acestuia. Au fost verificaţi 20 de agenţi economici şi au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.885 lei. 
 
Poliţişti ai Secţiei Rurale nr. 2 Floreşti au executat o acţiune, pe raza comunei Măgureni, care a avut ca scop identificarea agenţilor economici care comercializează produse alimentare, verificarea acestora şi luarea măsurilor legale ce se impun. Au verificat şase societăţi comerciale şi au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.500 lei. Au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri de 7.000 de lei (ţigarete, băuturi alcoolice, cafea etc.), precum şi suma de 985,56 lei, nefiscalizată. 
 
 
 
Secţia  Rurală nr. 8 Bălţeşti a executat o acţiune similară, prilej cu care poliţiştii au verificat trei societăţi comerciale, au legitimat 12 persoane, au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.200 lei şi au ridicat în vederea confiscării bunuri de 980 lei. 
 
Joi, agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Boldeşti-Scăeni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente şi a tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier, ocazie cu care au controlat 18 autovehicule şi au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.160 lei.
 
 
În aceeaşi zi, poliţiştii din Breaza, în timp ce acţionau pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică,  au legitimat 10 persoane, au controlat patru autovehicule şi trei atelaje hipo, au aplicat patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.000 lei şi au ridicat în vederea confiscării 0,26 m3 material lemnos. 
 
 
Acţiune pe linia combaterii delictelor silvice în comuna Iordăcheanu şi Sângeru
 
 
Vineri, în intervalul orar 13-15, agenţi din cadrul Secţiei Rurale nr. 1 Apostolache au organizat o acţiune pe linie de silvicultură, pe raza comunelor Iordăcheanu şi Sîngeru, ocazie cu care au controlat 11 autovehicule şi opt atelaje, iar pentru neregulile constatate au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.580 lei. Au ridicat, în vederea confiscării, cantitatea de 2,12 m3 material lemnos, tăiat ilegal si sustras de patru prahoveni din păduri aparţinând Ocolului Silvic Verbila. 
 
 
Taximetrişti ,,pirat” depistaţi de poliţişti
 
 
Sâmbătă, poliţiştii din Buşteni au acţionat pentru combaterea transportului neautorizat de persoane pe raza staţiunii. Astfel, au controlat şapte autovehicule şi au aplicat patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.290 lei.
În timpul acţiunii, au oprit pentru control un autovehicul despre care existau indicii că ar efectua transport de persoane contra cost, în acesta fiind găsiţi cinci pasageri care au precizat că urmau să achite o sumă de bani pentru a fi transportaţi din oraş pe Platoul Bucegi. Şoferul a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 1.000 de lei, totodată 
 
 
fiindu-i suspendat dreptul de utilizare a autoturismului pentru 6 luni, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
 
Vineri, un agent din cadrul B.D.N.E. – D.N.1B a depistat pe raza oraşului Urlaţi un conducător auto despre care existau indicii că efectuează transport neautorizat de persoane, în auto fiind identificaţi trei pasageri care au declarat că urmau să achite la destinaţie, în localitatea Ceptura, suma de 3 lei, fiecare. Şoferul a fost sancţionat contravenţional, cu o amendă de 1.000 de lei şi i-a fost suspendat dreptul de utilizare al autoturismului pentru 6 luni prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare,în conformitate cu prevederile  Legii nr. 38/2003.
 
 
Bărbat arestat pentru comiterea unei înşelăciuni cu prejudiciu 
în valoare de 50.000 euro
 
 
Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei nr. 1 Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză privind un prahovean în vârstă de 27 de ani, care la data de 16 decembrie 2019, ar fi  înşelat reprezentanţii unei societăţi comerciale cu suma de cca. 50.000 Euro, cu prilejul efectuării unui transport de componente metalice pentru aeronave. Acesta a fost depistat, joi, 23 ianuarie a.c., în municipiul Ploieşti, reţinut pentru 24 de ore, şi ulterior a fost prezentat Judecătoriei Ploieşti, care a dispus arestarea sa preventivă, pentru 30 de zile. 
 
 
Bărbat reţinut pentru  port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi ameninţare
 
În noaptea de 22/23 ianuarie, prin S.N.U.A.U. 112, o persoană anonimă a denunţat faptul că pleacă din Buzău pentru a se deplasa la locuinţa fostei concubine din Ploieşti, pentru a o omorî, întrucât aceasta l-a îndatorat în perioada concubinajului la bancă.În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au identificat apelantul în zona de vest a municipiului, într-un local public din zona gării.Asupra sa a fost gasit un briceag în poziţia deschis, despre care a afirmat că îl folosea pentru desfacerea unei conserve, situaţie infirmată de faptul că la depistare bărbatul nu consuma decât băuturi alcoolice. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi ameninţare, reţinându-se că în data de 27 noiembrie i-a adresat în mod direct ameninţări concubinei sale. A fost reţinut pentru 24 
 
de ore şi ulterior a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, ocazie cu care s-a dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. 
 
Dosare penale la regimul rutier
 
În cursul zilei de 23 ianuarie a.c., în jurul orelor 07:55, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Scorţeni au oprit pentru control un autovehicul. Din verificări a reieşit faptul că, femeia în vârstă de 35 de ani care conducea auto are dreptul de a conduce suspendat. În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.
 
În aceeaşi zi, în jurul orelor 19:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Poieşti au efectuat semnal regulamentar de oprire unui auto condus de un tânăr. Acesta a oprit pe partea stângă a carosabilului, în dreptul unui imobil, refuzând să prezinte documentele organelor de poliţie. Din imobilul respectiv au ieşit mai multe persoane, care au permis conducătorului auto să intre, acesta fugind ulterior. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au reuşit identificarea şi depistarea conducătorului auto în persoana unui tânăr de 18 ani din Ploieşti, care a comunicat faptul că a sustras cheile autoturismului fără ştirea proprietarului, respectiv a unchiului său. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi furt în scop de folosinţă.
 
În cursul zilei de 24 ianuarie a.c., în jurul orelor 18:30, un echipaj de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Băicoi s-a sesizat cu privire la producerea unui accident uşor, soldat cu pagube materiale. Unul dintre conducătorii auto emana halenă alcoolică, în urma testării cu aparatul etilotest fiind indicată o alcoolemie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.  În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de  conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. 
Acelaşi conducător auto, un bărbat de 31 de ani din comuna Cocorăştii Mislii, a fost depistat în trafic şi oprit pentru control, în  aceeaşi zi, în jurul orelor 22:20, de poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Cocorăştii Mislii. Cu ocazia verificărilor s-a stabilit faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere, acesta prezentând dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. 
 
 
 
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul de o persoană al cărei drept de a conduce a fost suspendat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
 În data de 22 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Ploieşti au observat în trafic un auto care nu a oprit la culoarea roşie a semaforului electric, aflat în funcţiune. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional şi totodată i s-a reţinut permisul de conducere. Ulterior, s-a constatat faptul că acesta figurează cu permisul de conducere suspendat începând cu aceeaşi dată. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu permisul de conducere suspendat. 
 
 În data de 25 ianuarie a.c.,  orele 23:45, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti au oprit pentru control un autovehicul având numere de înmatriculare emise de
un stat străin, condus de un tânăr de 23 de ani din Urlaţi. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat faptul că plăcuţele cu numerele de înmatriculare aflate pe auto respectiv sunt atribuite altui vehicul. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui autovehicul cu numere false de înmatriculare.
 
În dimineaţa zilei de 26 ianuarie a.c., în jurul orelor 07.15, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Câmpina au oprit pentru control un autovehicul care circula pe B-dul Carol I. Conducătorul auto, un bărbat în vârstă de 77 de ani din Câmpina, emana halenă alcoolică. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.
 
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în perioada 23-26 ianuarie a.c.:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat opt acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 837 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat patru infracţiuni şi au aplicat 698 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (315 pentru viteză excesivă; 16 pentru abateri ale pietonilor; 60 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, nouă pentru alcool, 49 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 61 de permise de conducere şi retrase 13 certificate de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat şase infracţiuni (cinci în flagrant) şi au aplicat 466 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 235 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 177 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 139.810 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 760 de autovehicule şi au legitimat 1.783 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 41 de infracţiuni şi constatate 405 contravenţii (dintre care 131 la Legea nr. 61/1991 şi 186 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 2.585 de persoane şi controlate 1.706 autovehicule (244 testări alcoolscop).