BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA .27.01.2020

În perioada 23 – 27 ianuarie s-au înregistrat 77 intervenţii în situaţii de urgenţă. Pompierii au intervenit la 47 misiuni de stingere a incendiilor, din care 37 au fost incendii de vegetaţie uscată, iar echipajele SMURD au acţionat în 128 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, precum şi în alte 22 misiuni de deblocări şi protejare a comunităţilor.

În cele patru zile, 119 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 3 persoane au fost rănite.

Din nefericire, în această perioadă au fost şi persoane care şi-au pierdut viaţa ca urmare a situaţiilor în care au fost implicate. În urma cazurilor înregistrate, două persoane au decedat.

Echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 13 accidente rutiere în urma cărora 5 adulţi şi un minor au fost transportaţi la spital.

 

Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 3 acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unităţi de cult, unităţi sanitare şi un obiectiv cu risc mare (rafinărie).

Pe timpul verificărilor au fost depistate 27 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 6 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 25 avertismente şi 2 amenzi în cuantum de 12.500 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 3 exerciţii de evacuare în caz de incendiu şi 4 instruiri la care au participat 103 persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

 

În perioada menţionată, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 37 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Ploieşti (Tânărul Muncitor, Bulevardul Petrolului, Drumul Sării), Gâlmeia, Baba Ana, Urlaţi (3), Boldeşti-Scăeni, Vălenii de Munte, Şoimari, Gherghiţa, Jugureni (6), Câmpina (2), Berceni, Podenii Noi, Floreşti, Măneciu (2), Lapoş, Salcia, Teişani, Râfov, Ceptura, Mizil, Ariceştii Rahtivani, Sinaia, Colceag, Fulga şi Păcureţi.

 

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 193 ha vegetaţie uscată.

În localitatea Ceptura, incendiul de vegetaţie uscată s-a propagat la gospodărie, aceasta fiind mistuită de flăcări, în urma unui foc deschis pentru arderea resturilor vegetale din grădină.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Jugureni, unde au intervenit 42 de pompieri de la Detaşamentul Mizil. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 150 de hectare, în mai multe focare, punând în pericol pădurea din apropiere.

 

Azi noapte, în jurul orei 03:06, două echipaje de pompieri au fost alertate pe strada Cosminele din municipiul Ploieşti, după un anunţ referitor la un incendiu izbucnit la un autoturism. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la un autoturism în totalitate, propagându-se şi la partea dreaptă a celui de-al doilea autoturism parcat în apropiere.

O femeie în vârstă de 41 de ani a suferit un atac de panică, fiind asistată medical, refuzând în cele din urmă transportul la spital.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, respectiv un cablu electric defect.

Reamintim cetăţenilor ca în această perioadă să manifeste prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalaţia electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice şi să nu lase copiii nesupravegheaţi în locuinţe.

De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase şi să se rănească.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.


 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice