BULETIN DE PRESĂ IJP Prahova.17 ianuarie 2020

Trimişi în judecată pentru fapte de evaziune fiscală şi spălarea banilor   

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat cercetări într-un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor, pe care l-au înaintat unităţii de parchet, cu propunere legală. 

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioda anilor 2012 -2015, 12 persoane, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au creat circuite economice şi financiare fictive prin înregistrarea contabilă şi declararea fiscală de achiziţii fictive urmate de transferuri bancare aferente acestor achiziţii către mai multe societăţi comerciale cu comportament de timpfantomă”, aflate pe două niveluri, în scopul eludării obligaţiilor fiscale. 

Astfel, au fost înregistrate facturi fiscale care nu atestă operaţiuni reale, cu scopul exclusiv de a diminua baza impozabilă şi, pe cale de consecinţă, de a prejudicia bugetul de stat. Mai mult, reprezentanţii acestor agenţi economici nu s-au limitat la înregistrarea operaţiunilor fictive, ci au încercat ascundă provenienţa ilicită a sumelor de bani rezultate din activitatea evazionistă, prin transferuri bancare repetate către conturile societăţilor cu comportament de tip „fantomă”, sumele de bani aferente acestor transferuriîntorcându-se” la reprezentanţii societăţilor care au iniţiat tranzacţiile bancare.  

Ca urmare a acestor activităţi, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de 5.215.092 lei . 

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale persoanelor în cauză, în vederea recuperării prejudiciului. 

Dosar penal la regimul rutier 

  • În cursul zilei de 16 ianuarie a.c., în jurul orelor 17:50, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Breaza au depistat în trafic un autovehicul condus de un bărbat în vârstă de 47 de ani care emana halenă alcoolică. În urma testării cu aparatul etilotest razultatul a fost pozitiv, fiind înregistrată o alcoolemie de 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. 

                              Dosar penal pentru furt de motorină   

La data de 17 ianuarie 2020, în jurul orei 00.20, lucrătorii din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Apostolache, au surprins 2 tineri în timp ce sustrăgeau motorină din rezervorul unui autobuz care era parcat pe marginea drumului comunal din satul Tisa, com. Sângeru. Cei doi tineri, de 18, respectiv 22 de ani, cu domiciliul în judeţul Dolj, au declarat în faţa poliţiştilor că s-au deplasat pe raza localităţii pentru a se întâlni cu o fată pe care au cunoscut-o pe o reţea de socializare şi, întrucât au rămas fără combustibil pentru a se întoarce la domiciliu, au sustras circa 10 litri de motorină. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru furt calificat.  

Acţiuni pe raza municipiului Ploieşti pentru un climat de ordine 

şi siguranţă publică 

  • Ieri, în intervalul orar 11:00-17:00, poliţiştii ploieşteni au organizat şi executat două acţiuni pe raza municipiului, respectiv în zona Bereasca, zona de nord – Cameliei şi zona Malu Roşu, pentru asigurarea unui climat de ordine publică şi siguranţă rutieră şi combaterea infracţionalităţii stradale. 

În cadrul activităţilor desfăşurate lucrătorii de poliţie au verificat 11agenţi economici, au legitimat 137 de persoane, au constatat 2 infracţiuni, au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 21.200 lei şi au confiscat bunuri în valoare de 2.032 lei. Totodată au reţinut un permis de conducere şi un certificate de înmatriculare. 

Acţiuni rutiere pe drumurile din judeţ 

Poliţişti din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pentru combaterea nerespectării dispoziţiilor legale de către pietoni. 

Au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.150 lei, iar ca măsuri complementare, au fost reţinute două permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare auto. 19 conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.  

  • Şi poliţiştii Biroului Rutier Ploieşti, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, au acţionat ieri, în intervalul 19:30-21:00, pe raza municipiului, pentru verificarea legalităţii desfăşurării transportului rutier de persoane în regim taxi, ocazie cu care au verificat 22 de autoturisme, din care 18 auto-taxi. Au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.180 lei. 

Pe raza localităţilor Câmpina, Brebu (DJ214), Măgureni (DJ101P) şi Floreşti (DJ720), s-a desfăşurat o acţiune pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere (pietoni, biciclişti, neacordarea prioritate de trecere pietonilor şi vehiculelor care au acest drept) precum şi pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor, la care a participat şi un specialist din cadrul RAR Prahova cu laboratorul din dotare. 

Au fost controlate 78 de autovehicule, 21 de persoane fiind testate cu aparatul etilotest, şi au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 14.500 de lei. 

De asemenea, poliţiştii au reţinut două permise de conducere şi 6 certificate de înmatriculare. 

Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore: 

  • Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat trei acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 104 conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 205 sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (13 pentru viteză excesivă, 18 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 46 pentru abateri pietoni, 27 pentru transportatori de mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 10 permise de conducere şi au fost retrase nouă certificate de înmatriculare auto.  

  • De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat trei infracţiuni şi au aplicat 111 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 55 pentru diferite încălcări ale  

prevederilor Legii nr. 61/1991, 40 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 40.210 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 155 de autovehicule şi au legitimat 404 de persoane.  

  • În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate cinci infracţiuni şi constatate 113 de contravenţii (dintre care 34 la Legea nr. 61/1991 şi 68 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 770 de persoane şi controlate 483 autovehicule (60 testări alcoolscop).  

 
 Foto cu caracter ilustrativ