La nivelul judeţului Prahova, ISU continuă acţiunile de informare şi educaţie preventivă în cadrul campaniilor R.I.S.C.

La nivelul judeţului Prahova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” continuă acţiunile de informare şi educaţie preventivă în cadrul campaniilor R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, lansată în luna noiembrie 2012, R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”, lansată în luna decembrie 2013 şi “Mai bine previi, decât să nu fii”, lansată în luna septembrie 2016, campanii derulate la nivel naţional, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România în cadrul parteneriatului “Împreună pentru siguranţă”.

Scopul acestor campanii de informare şi educaţie preventivă, vizează reducerea numărului de victime şi a pagubelor materiale prin conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, precum şi în cazul neutilizării detectoarelor de fum şi de incendiu.

La nivelul judeţului Prahova, în anul 2019, s-au produs 627 de incendii, în urma cărora 12 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 23 au fost rănite. Lunile cele mai multe incendii înregistrate la locuinţe şi gospodării au fost martie, cu 70 de cazuri, februarie, cu 53 şi ianuarie, cu 46 cazuri.

Cauzele principale care au generat incendiile sunt reprezentate de instalaţiile electrice defecte, echipamente electrice improvizate şi nesupravegheate, sisteme de încălzire defecte şi coşurile de fum necurăţate.

Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:

Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;

Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;

Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;

Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;

Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

 

Sursa:Comunicat ISU Prahova

 

Foto cu caracter ilustrativ