BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA .15  ianuarie 2020

În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Prahova s-au înregistrat 58 intervenţii în situaţii de urgenţă. Pompierii au intervenit la 6 misiuni de stingere a incendiilor, din care 2 incendii de vegetaţie uscată, 4 accidente rutiere, iar echipajele SMURD au acţionat în 42 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, precum şi în alte 6 misiuni de deblocări şi protejare a comunităţilor.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale celor 6 subunităţi de intervenţie au efectuat 2 misiuni de recunoaştere în teren, la instituţii şi societăţi comerciale, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Marţi, 14 ianuarie a.c., pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a două incendii de vegetaţie uscată în localităţile Lapoş şi Apostolache.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 5 ha.

Reamintim cetăţenilor faptul că, în anul 2019, burlanele şi coşurile de fum au provocat cele mai multe incendii la nivelul judeţului, constituind a două categorie de împrejurări determinante ale incendiilor, din punct de vedere al frecvenţei înregistrate, după instalaţiile electrice defecte.

În acest context, pompierii militari au reuşit să împiedice producerea de pagube materiale la două incendii izbucnite la două locuinţe particulare din localităţile Sângeru şi Aluniş. Pompierii au protejat locuinţele în totalitate, pagubele limitându-se doar la funinginea de pe interiorul coşului de fum.

Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza coşurilor de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile.

***

Dacă în cazul arderilor necontrolate există şanse să sesizăm la timp izbucnirea unui incendiu, în cazul monoxidului de carbon şansele de a rezolva problema la timp şi fără repercusiuni sunt mai reduse! Iar asta fiindcă monoxidul de carbon este un gaz care poate cauza intoxicaţii grave sau chiar decesul dacă încăperea în care se propagă nu este aerisită la timp!

Nu uitaţi!

Să faceţi revizia anuală a coşului de fum cu specialişti autorizaţi;

Să instalaţi detectoare de monoxid de carbon.

Aseară, în jurul orei 20:08, patru echipaje de pompieri s-au deplasat în municipiul Ploieşti, după un anunţ referitor la amplasarea unei bombe în incinta unei rafinării. În urma verificărilor efectuate de către lucrătorii specializaţi, s-a dovedit că anunţul a fost o alarmă falsă.

Ieri, în jurul orei 15:29, două echipaje de stingere s-au deplasat cu operativitate la penitenciarul de femei din localitatea Târgşorul Nou, după un anunţ referitor la producerea unui incendiu la o celulă. La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, incendiul era lichidat de către echipa de intervenţie a penitenciarului care a acţionat prompt, iar pompierii s-au asigurat că sunt înlăturate toate riscurile.

Urmare a incendiului au ars trei saltele de pat, elemente de decoraţiuni şi zugrăvela. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza folosirii intenţionate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.