BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA .13 ianuarie 2019

 

În perioada 11-13 ianuarie, peste 205 de pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.

În perioada menţionată s-au înregistrat 43 intervenţii în situaţii de urgenţă. Pompierii au intervenit la 28 misiuni de stingere a incendiilor, din care 22 au fost incendii de vegetaţie uscată, iar echipajele SMURD au acţionat în 104 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, precum şi în alte 13 misiuni pentru deblocare-salvare şi protecţie a comunităţilor.

În acest weekend, 92 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar o persoană a fost salvată ca urmare a prăbuşirii unui mal de pământ peste ea.

Din nefericire, în această perioadă au fost şi persoane care şi-au pierdut viaţa ca urmare a situaţiilor în care au fost implicate. În urma cazurilor înregistrate, două persoane au decedat din cauze medicale.

Echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 9 accidente rutiere în urma cărora 3 adulţi au fost transportaţi la spital.

Necunoaşterea regulilor de prevenire şi a măsurilor de autoprotecţie a condus şi în această săptămână la producerea unor evenimente dedorite, aşa cum sunt incendiile sau accidentele rutiere. Toate aceste consecinţe pot fi evitate sau, cel puţin, reduse ca impact, prin adoptarea unor măsuri şi a unei conduite preventive.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.

***

Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Foto cu caracter ilustrativ