Protest anti poluare în parcul Negoiesti din comuna Brazi

 

Duminică, în jurul orei 13.00, în jur de 80 oameni s-au strâns în comună Brazi, parcul Negoiesti, la un protest anti poluare.
 Protestul a fost anunţat pe site-ul de socializare facebook.
A fost un protest paşnic, fără scandări şi pancarde.
” Nu mai putem să plantăm nimic în grădină, toate plantele se ofilesc, la găsim dimineaţa pline de funingine. Eu mi-am amenajat un solar, ca să pot să am câteva legume în grădină. La anumite ore, aerul este irespirabil", a povestit un localnic. "Am ajuns să nu mai putem ţine geamurile deschise, uneori este un miros extrem de înţepător. Ne doream ca la această acţiune să vină cineva din partea Primăriei, să stăm de vorbă despre situaţia din comună şi în special din satele Negoieşti şi Popeşti, tuturor ne este teamă pentru sănătatea noastră, avem nevoie de măsuri urgente", a declarat pentru telegrama.ro, organizatoarea protestului.
"Satul Negoieşti este plin de cancer! Sunt case una lângă alta în care cel puţin o persoană s-a îmbolnăvit", a povestit una dintre femeile prezente duminică la protest, completată de o vecină: "Părinţii mei au murit de cancer amândoi! Situaţia este foarte gravă, nu putem rămâne nepăsători!"a spus o alta doamna pentru aceeaşi sursă (telegrama.ro)
Compania EcoBurn (cea care deţine incineratorul din Negoiesti) şi dezinformarea.
Conform telegrama.ro, compania a transmis recent un comunicat de presă în care acuza o campanie regizată de denigrare, afirmând că "activitatea societăţii este canalizată către protecţia mediului şi oferă servicii indispensabile societăţii" şi că instalaţiile pentru incinerare sunt "de ultimă generaţie, conforme standardelor din domeniul protecţiei mediului". Pe reţelele de socializare circulă, însă, mai multe filmări din această zonă, cărora unii le contestă actualitatea, imaginile prezentând munţi de deşeuri depozitate în curtea societăţii, în condiţii greu de descris, şi un fum negru, gros, ieşind din furnal.
 
 
Mesajul apărut pe facebook:
„În ultimul timp, comună noastră miroase efectiv a moarte! Avem cele mai multe cazuri de cancer din ţară!
Este momentul să luăm atitudine şi să spunem STOP POLUĂRII!!
Haideţi să arătăm că ne pasă, că nu vom mai permite ca banii să primeze înaintea oamenilor.
Au fost proteste în Ploieşti, contra poluării. Au venit 20, 30 de persoane. Păi normal că nu vor înceta, pentru că văd nepăsare din partea tuturor şi considera că pot continua.
Dacă îţi pasa de tine, de familia ta, de copii tăi, alătură-te, da share, vino cu prietenii tăi şi spune STOP POLUĂRII ÎN COMUNA BRAZI!
Să nu ne plângem mai târziu”.
Video şi foto: cititori Info Ploieşti City