Atentie la lumanari in noaptea de Inviere . Sfaturi utile de la ISU Prahova . In lacasurile de cult:
- Evitarea desfasurarii slujbelor religioase in interiorul obiectivelor aflate in curs de restaurare/renovare ori de executie si interzicerea desfasurarii lor in obiective care au amplasate la interior sau la exterior schele.
- Desfasurarea slujbelor religioase in exteriorul bisericilor, iar in situatia in care acestea se organizeaza in interior, mentinerea usilor de pe caile de acces si evacuare in pozitie deschisa, indepartarea covoarelor/mochetelor si a mobilierului (scaune, banci) din zona centrala a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseala, cu exceptia celui folosit de ierarhi si limitarea accesului credinciosilor, astfel incat sa nu se supraaglomereze lacasul de cult.
- In cazul organizarii slujbelor religioase in bisericile din lemn nu se permite aglomerarea credinciosilor in interior, deoarece acestea prezinta un risc foarte mare de incendiu, au usile de acces/evacuare de dimensiuni mici, ceea ce afecteaza evacuarea in caz de incendiu.
- Desemnarea, de catre ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atributii de supraveghere atenta pe durata desfasurarii slujbelor religioase cu public numeros a activitatilor din interiorul bisericilor si de interventie operativa, cu mijloace de stingere proprii la indemana (ex. stingatoare de incendiu) si instruirea temeinica a acestora de catre slujitorii bisericii.
- Instruirea, de catre preoti, a participantilor la slujbe asupra necesitatii pastrarii calmului si evacuarii in ordine a lacasului de cult in cazul producerii unui incendiu, cu mentionarea faptului ca, in cazul evacuarii de urgenta a cladirii, sa stinga imediat lumanarile si sa utilizeze lanternele din dotarea telefoanelor mobile.
- Parcarea autovehiculelor in vecinatatea bisericilor si a manastirilor astfel incat sa nu se blocheze sau sa se diminueze gabaritele cailor de acces pentru interventie al autospecialelor pompierilor sau sa fie impiedicat accesul la hidrantii exteriori de incendiu.
- Efectuarea, prin grija factorilor de conducere de la biserici si manastiri, a unui control riguros dupa terminarea slujbelor religioase, pentru inlaturarea oricarei eventuale surse de initiere a unui incendiu.

In spatiile de cazare si colectiile muzeale:
- Instruirea, de catre factorii de conducere si administratorii asezamintelor manastiresti, a persoanelor cazate in spatiile proprii manastirilor, asupra masurilor de prevenire care trebuie respectate si privind modul concret de actionare in situatia producerii unor evenimente.
- Asigurarea permanenta a supravegherii atente a spatiilor care adapostesc valori de patrimoniu mobil, precum lacasurile de cult, colectiile muzeale, depozitele de fonduri muzeale/carte rara si atelierele de restaurare, pentru eliminarea posibilitatii de sustragere a unor obiecte de valoare/ de cult si, implicit, de recurgere la tehnica incendierii, pentru acoperirea urmelor unor asemenea infractiuni.

Utilizarea lumanarilor si a focului deschis:
- Instruirea, de catre preoti, a participantilor la slujbele religioase de Sfanta Inviere, asupra faptului ca lumanarile aprinse trebuie tinute la distanta de haine, par, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii si, de asemenea, ca se recomanda evitarea deplasarii cu lumanarile aprinse in autovehicule (autoturisme, autocare, microbuze).
- Interzicerea utilizarii focului deschis la efectuarea curateniei pe terenurile, in curtile lacasurilor de cult, precum si in cimitirele din vecinatatea acestor obiective, in contextul in care asemenea activitati se desfasoara, cu intensitate ridicata, premergator Sfintelor Sarbatori de Paste.

In cazul producerii unui eventual incendiu in lacasul de cult:
- Se evacueaza toti enoriasii din biserica, prin grija si sub coordonarea preotilor, utilizand echilibrat toate caile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea exista, o atentie deosebita fiind acordata persoanelor in varsta ori cu un grad de mobilitate redus.
- Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigura prima interventie pentru stingerea incendiului, utilizand stingatoarele de incendiu.
- Se vor anunta de indata serviciile de urgenta profesioniste la numarul de apel unic 112 si serviciul voluntar pentru situatii de urgenta al localitatii.
- De asemenea, inspectorii de prevenire sunt prezenti la slujbele organizate atat in Saptamana Patimilor, cat si in Noaptea de Inviere, la diferite lacasuri de cult pentru actiuni de supraveghere a respectarii masurilor specifice de aparare impotriva incendiilor si de asigurare a interventiei operative in cazul producerii unor eventuale situatii de urgenta. Totodata, echipajele de pompieri din cadrul subunitatilor de interventie sunt pregatite sa intervina in cazul producerii unor situatii de urgenta.

foto:deprahova.ro