COMUNICAT IJP PRAHOVA.REZULTATELE ACŢIUNII RAILPOL - SIGURANŢA TRANSPORTURILOR
 
 
În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, Poliţia Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, a participat la o acţiune, organizată la nivel european, sub egida RAILPOL, având ca scop siguranţa cetăţeanului şi asigurarea integrităţii infrastructurii critice.
 
Peste 2.500 de poliţişti de la transporturi, ordine publică şi rutieră au acţionat pentru prevenirea şi combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportulferoviar,telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârşite cu violenţă, depistarea migranţilor ilegali   şi verificarea legalităţii transportului / depozitării mărfurilor periculoase.
S-a acţionat în trenurile de persoane şi marfă, în staţiile şi triajele feroviare, precum şi în alte zone cu un nivel criminogen ridicat pe linia infracţiunilor vizate. De asemenea, au fost vizate mai multe obiective economice care gestionează infrastructuri critice.
Totodată, au fost efectuate verificări şi la centrele de colectare materiale feroase şi neferoase adiacente, pentru descurajarea valorificării ilegale a componentelor sustrase de la infrastructura critică.
La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi şi poliţişti locali.
Astfel, la nivelul judeţului Prahova, au fost efectuate controale în 12 staţii de cale ferată, precum şi în 12 trenuri de persoane sau mărfuri şi au fost verificate 30 de puncte de colectare a deşeurilor metalice. 
Au fost legitimate 201 persoane şi au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, fiind totodată reţinute 5 permise de conducere şi retrase 3 certificate de înmatriculare, pentru abateri la regimul rutier.
Exemple semnificative:
Cu ocazia verificărilor efectuate la un centru de colectare a deşeurilor feroase si neferoase situat în comuna Păuleşti, poliţiştii au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 10.000 lei,  fiind constatate nereguli privind borderourile de achiziţii.
Un alt agent economic din comuna Măgureni, a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 500 lei, pentru neînregistrarea cantităţii de 226 kg material feros, aceasta fiind totodată ridicată în vederea confiscării. 
Acţiunile organizate de Poliţia Română, în primele 9 luni ale lui 2019, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de metale au avut ca rezultat ridicarea în vederea confiscării a 63 de tone de metale feroase şi 12,6 tone metale neferoase (cupru), respectiv 1.167 de tone de mărfuri periculoase şi 42,5 tone deşeuri periculoase.