BULETIN DE PRESĂ IJP PRAHOVA.31 octombrie 2019

Acţiune rutieră pe drumurile naţionale

 

 • În cursul zilei de ieri, poliţişti ai Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene - au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, precum şi a neregulilor din domeniul transportului de persoane în regim ”taxi”. Au aplicat 74 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.605 lei, iar ca măsuri complementare au reţinut patru permise de conducere şi au retras două certificate de înmatriculare auto. Cu aceeaşi ocazie, 40 de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest.

 

Controale ale poliţiei

 

 • Între orele 11 şi 15, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat şi executat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun pe raza municipiului Ploieşti şi a comunei Gornet. Au fost verificaţi patru agenţi economici, ocazie cu care au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale la Legea nr.12/1990, în valoare de 40.000 lei, şi au fost confiscate ţigări şi băuturi alcoolice a căror valoare se ridică la 5.950 lei.

 

 • În perioada 29-30.10.2019, poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfăşurat activităţi specifice de control cu privire la operaţiunile cu precursori de explozivi desfăşurate de operatorii economici pe raza judeţului Prahova. Astfel, au fost controlate patru unităţi având ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate, ocazie cu care s-a constatat faptul că niciuna dintre acestea nu a respectat prevederile art. 8 din Legea nr. 49/2018, în sensul că nu au transmis punctului naţional de contact, respectiv Direcţiei Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase o listă cuprinzând precursorii de explozivi restricţionaţi utilizaţi. Au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale.

 

Poliţia prahoveană aproape de liceenii ploieşteni

 

 • Ca urmare a solicitării venite din partea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, ieri după-amiază, un ofiţer al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a desfăşurat o activitate de informare pe tema prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor. La întâlnire au participat 46 de elevi ai claselor a XI-a, alături de două cadre didactice, prilej cu care au fost discutate aspecte privind limitele răspunderii penale, formele de violenţă, aspecte legislative – Codul Penal şi Legea nr. 61/1991, precum şi siguranţa pe internet. Elevii au fost îndrumaţi să sesizeze situaţii de genul celor prezentate atât organelor de poliţie, cât şi cadrelor didactice.

 

Acţiuni pentru combaterea criminalităţii

 

 • Între orele 18 şi 20, la nivelul Secţiei de Poliţie nr. 2 Ploieşti a fost organizată şi executată o acţiune în cartierul Radu de la Afumaţi, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale şi identificarea şi sancţionarea conducătorilor auto care încalcă normele de circulaţie rutieră. Au fost legitimate 104 persoane, controlate 23 de autovehicule şi aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale (19 numai pentru încălcări ale Legii nr. 61/1991), în valoare totală de 5.920 lei.

 

 • Tot ieri, la nivelul Secţiei de Poliţie nr. 7 Cocorăştii Colţ a fost executată o acţiune pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii pe raza comunei Ariceştii Rahtivani. Au fost legitimate 39 de persoane; verificate patru societăţi comerciale; controlate 21 de autovehicule, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.950 lei. De asemenea, au fost retrase de la vânzare alimente de 550 lei, care aveau termenul de valabilitate expirat.

 

 

 • Între orele 15 şi 18, Poliţia Oraşului Plopeni a organizat şi executat o acţiune, ocazie cu care poliţiştii au legitimat 43 de persoane, au controlat 31 de autovehicule şi au aplicat 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.480 lei.

 

Contravenient silvic depistat de poliţie

 

 • În jurul orei 16.30, în timp ce executau activităţi de control al transportului de material lemnos pe raza comunei Dumbrăveşti, doi agenţi din cadrul Postului de Poliţie Vîlcăneşti au depistat un bărbat de 25 de ani, din Lipăneşti, care transporta, cu un atelaj hipo, material lemnos nemarcat, proaspăt debitat. Din primele verificări au constatat că acesta sustrăsese lemnul din pădurea situată pe raza comunei Dumbrăveşti. În urma calculului efectuat de către un specialist din cadrul Ocolului Silvic Slănic, s-a stabilit faptul că valoarea prejudiciului depăşeşte de 2,2 preţul mediu al unui metru3 de masă lemnoasă pe picior, iar fapta constituie contravenţie silvică. Bărbatul a fost sancţionat

cu o amendă de 4.000 lei.

 

Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pus în aplicare de poliţişti

 

 • Poliţişti ai Secţiei nr. 3 Ploieşti au depistat un bărbat de 29 de ani, din mujnicipiu, pe numele căruia Tribunalul Prahova a emis un mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea de 1 an şi 6 luni, pentru comercializarea şi oferirea cu titlu gratuit a unor droguri de risc şi substanţe psihoactive. A fost condus la sediul secţiei, unde i-a fost întocmit dosarul de penitenciar, în aceeaşi zi fiind încarcerat în Penitenciarul Mărgineni.

 

 

 

Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:

 

 • Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat două acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 139 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au aplicat 185 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (26 pentru viteză excesivă; 5 pentru abateri ale pietonilor; 21 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 26 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 14 permise de conducere şi retrase patru certificate de înmatriculare.

 

 • De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 90 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 52 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 30 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 23.940 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 187 de autovehicule şi au legitimat 482 persoane.

 

 • În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 10 infracţiuni şi constatate 87 de contravenţii (dintre care 39 la Legea nr. 61/1991 şi 32 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 479 persoane şi controlate 751 de autovehicule (62 testări alcoolscop).