*439 de autovehicule controlate şi 67 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii prahoveni sâmbătă noapte
439 de autovehicule controlate şi 67 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii prahoveni sâmbătă noapte, în cadrul planului de acţiune desfăşurat la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea neresppectării normelor rutiere privind conducătorii auto care circulă sub influenţa băuturilor alcoolice.*
 
_În noaptea de 07/08 septembrie a.c., Serviciul Rutier a organizat o acţiune în vederea depistării conducătorilor auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau a produselor stupefiante._
 
Au fost angrenaţi în acţiune atât poliţişti rutieri din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene, ai Biroului Rutier Ploieşti, cât şi poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Floreşti şi nr.3 Blejoi, care şi-au desfăşurat activitatea în intervalul orar 20:00-02:00, pe raza localităţilor Ploieşti, Blejoi, Bucov, Floreşti, Filipeştii de Târg, Filipeştii de Pădure, Măgureni şi Călineşti.
 
Cu această ocazie, au fost controlate 439 de autovehicule şi au fost efectuate 348 de testări cu aparatul etilotest.
67 de nereguli au fost constatate, iar pentru acestea au fost aplicate sancţiuni în valoare de 21.480 lei.
 
Dintre abaterile identificate de poliţişti, trei au fost pentru conducerea sub influenţa alcoolului, 14 pentru nerespectarea obligativităţii de a purta centura de siguranţă, două pentru valabilitatea inspecţiei tehnice periodice expirată, iar şi 4 sancţiuni au fost aplicate bicicliştilor.
 
Totodată, patru conducători auto au rămas fără permisul de conducere, atât pentru faptul că se aflau sub influenţa alcoolului la volan, dar şi pentru nerespectarea semnalelor acustice şi luminoase la trecerea la nivel cu cale ferată.
De asemenea, poliţiştii au retras şi 4 certificate de înmatriculare şi au reţinut două seturi de plăcuţe cu numere de înmatriculare.
Acţiuni de acest gen vor continua a fi organizate pe raza judeţului Prahova, cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere produse pe fondul conducerii sub influenţa alcoolului.
 
*Recomandări:*
 
- Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat alcool.
- Nu îţi lăsa prietenul să conducă dacă a consubat băuturi alcoolice sau subtanţe stupefiante şi nu te urca în autovehicul cu el.
- Nu folosiţi telefonul mobil în timp ce conduceţi.
- Dacă vă simţiţi obosiţi, luaţi o pauză.
- Reduceţi viteza în zona trecerilor pentru pietoni.
- Nu traversaţi partea carosabilă prin locuri nepermise.
- Asiguraţi-vă înainte de a vă angaja în traversarea regulamentară pe trecerea pentru pietoni.
- Dacă vă aflaţi pe partea carosabilă, pe timp de noapte, asiguraţi-vă că sunteţi vizibili.
- Pune-ţi centura de siguranţă! În majoritatea cazurilor, centura a salvat viaţa.
- Viteza ucide! Gândeşte-te de două ori înainte să depăşeşti viteza legală.
Sursa:IPJ Prahova