Politistii ploiesteni au desfăşurat o activitate de prevenire a furturilor din autovehicule

 

Luni,12 august a.c., în intervalul orar 12:00 – 13:00, doi ofiţeri din cadrul I.J.P. Prahova, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu doi agenţi de poliţie şi doi elevi aflaţi în stagiul de practică din cadrul Secţiei nr.1 Ploieşti, au desfăşurat o activitate de prevenire a furturilor din autovehicule, pe străzile din apropierea Halelor Centrale, fiind utilizate 250 de flyere - pentru prevenirea acestui tip de fapte, care au fost plasate autovehiculelor care aveau în habitaclu, la vedere, diferite bunuri. Cu posesorii de autoturisme aflaţi în zonă au fost purtate discuţii referitoare la prevenirea infracţiunilor de furt din autovehicule, oferindu-le informaţii despre măsurile de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte.  
_Poliţiştii au constatat o serie de nereguli care pot favoriza comiterea de furturi din autovehicule, cum ar fi:_ 
- Multe situaţii în care proprietarii şi-au lăsat bunuri la vedere (genţi, borsete, aparatură electronică, sacoşe cu cumpărături); 
- Cei mai indolenţi sunt şoferii de autoutilitare şi autoturisme de serviciu care lasă la vedere aparatură şi documente.  
Activitatea se înscrie în *Programul privind prevenirea furturilor din autovehicule*, derulat în anul 2019 la nivelul tuturor subunităţilor de poliţie din judeţul Prahova, având ca obiective pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi descurajarea comiterii de infracţiuni de furt din autovehicule.  
În cadrul acestui program, în primele 7 luni ale anului 2019, au fost desfăşurate *281 de activităţi de informare în comunitate*, dintre care: 
- 36 de întâlniri cu caracter organizat 
- 143 de activităţi în parcări 
- 102 activităţi în zona adiacentă centrelor comerciale, 
fiind utilizate *2.382 de materiale preventive*, pentru *2.290 de beneficiari*.  
În vederea descurajării comiterii infracţiunilor de furt din autovehicule, au fost actualizate evidenţele privind zonele în care s-au produs frecvent astfel de fapte, pentru a fi incluse în itinerariul de patrulare, fiind efectuate patrulări, în aceste zone, de către lucrătorii de poliţie. 

La nivelul judeţului Prahova, în primele 7 luni ale anului 2019 au fost sesizate *177 de furturi din auto, cu 27% mai puţine decât în perioada similară din 2018. Dintre acestea, 96 au fost sesizate în municipiul Ploieşti (reprezentând 54%), în scădere cu 35% faţă de 7 luni 2018.* 

_Pe premisa faptului că marea majoritate a furturilor din autovehicule se petrec pe fondul lăsării la vedere în habitaclu a unor obiecte ce pot deveni ţinta infractorilor, atragem atenţia tuturor asupra riscurilor pe care şi le asumă prin acest gen de comportament._ 
_De asemenea, lăsarea neasigurată a portierelor sau a portbagajului, chiar şi pentru perioade foarte scurte, presupune un risc major, speculat frecvent de infractori._ 
_Un sistem de alarmare (chiar şi cu perimetru de siguranţă) vă poate scuti de probleme, dar nu va suplini în totalitate riscul neglijenţei conducătorilor auto. 
Sursa:IPJ Prahova