Asociaţia „Tinerii Voluntari – Valea Călugărească” lansează proiectul “Eşti ceea ce mănânci! Mănânci ceea ce cumperi!”
Obezitatea, datorată unui stil de viaţă nesănătos,  este una dintre problemele cu care se confruntă tinerii
 
La nivel mondial, conform Analizei de Situaţie (ZEIO), în anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 milioane erau obezi. Majoritatea populaţiei trăieşte în ţări în care greutatea în exces omoară mai mulţi oameni decât subgreutatea.  
 
În România situaţia în rândul adolescenţilor se prezintă astfel: ratele excesului de greutate şi obezităţii sunt mai scăzute decât media UE, dar s-au dublat în ultimul deceniu, crescând de la 7 % în 2005-2006 la 16 % în 2013-2014. Deoarece este o tendinţă de creştere a acestui procent, există o preocupare deosebită la nivel naţional, dat fiind faptul că excesul de greutate sau obezitatea în timpul copilăriei este un predictor puternic al excesului de greutate sau obezităţii la vârsta adultă.
 
Conform statisticilor Eurostat din octombrie 2016 efectuate pe baza unui studiu realizat în 2014- 2015 de către Asociaţia din România pentru Studiul Obezităţii (RASO), bazat pe un eşantion reprezentativ de adulţi în opt centre regionale, s-a ajuns la concluzia că 21.3% dintre cei de peste 18 ani erau obezi şi 31.3% erau supraponderali (aşa-numitul studio ORO). Estimările unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că mai mult de două treimi din populaţia adultă a României (69%) vor fi ori supraponderali, ori obezi până la sfârşitul anului 2025.
 
Conform Portalului European pentru Tineret, există o legătură strânsă între obezitate şi apariţia ulterioară a unor afecţiuni psihologice şi de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 şi cancer. 
Conform https://europa.eu/youth/eu/article/65/32142_ro această tendinţă are mai multe cauze: creşterea consumului de alimente de tip fast food şi de băuturi răcoritoare care conţin zahăr;  luarea mesei în oraş cu alimente procesate, vândute în cantităţi mari; sedentarismul care determină depunerea grăsimilor, nu arderea acestora.
 
Ca urmare, creşterea gradului de conştientizare a obezităţii ar trebui să-i determine pe consumatori să acţioneze – schimbându-şi obiceiurile zilnice de consum şi de achiziţionare a produselor alimentare.
 
Proiectul “Eşti ceea ce mănânci! Mănânci ceea ce cumperi!” îşi propune să educe tinerii în vederea unui stil de viaţă sănătos, schimbându-le obiceiurile zilnice de consum şi modul în care aceştia îşi achiziţionează produsele alimentare.
 
În cadrul proiectului se vor organiaza 5 ateliere de lucru, 3 în luna septembrie la Cisnădoiara, jud. Sibiu şi 2 organizate în luna octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” din Ploieşti. 
 
La aceste ateliere vor fi discutate aspect legate de etichetarea produselor alimentare, rolul lipidelor, glucidelor şi proteinelor în corpul uman şi efectele consumului excesiv de alimente cu aport caloric ridicat asupra sănătăţii; tehnici de marketing, practici abusive ale comercianţilor; raţia alimentară, aportul caloric şi indicele de masa corporală. Cu informaţiile primite, cei 18 tineri beneficiary ai atelierelor de lucru, vor elabora 9 materiale informative pe care le veţi puţea citi pe acest site.
 
Obiective urmărite: dezvolarea cunoştinţelor privind comportamentul de consum în vederea formării unui stil de viaţă sănătos; dezvoltarea abilităţilor de selecţie a  informaţiilor relevante privind educaţia consumatoristă; distribuirea în mediul on.line a unor materiale ce promovează formarea unor comportamente de consum sănătoase.
 
Impactul pe termen scurt la nivelul participanţilor: creşterea interesului de a citi etichetele produselor alimentare, în special etichetarea nutriţională; schimbarea obiceiurilor de consum, prin reducerea alimentelor de tip fast-food, a băuturilor răcoritoare şi a tuturor alimentelor de conţin zaharuri şi alţi aditivi alimentari. 
 
Impactul pe termen lung la nivelul participanţilor: creşterea stimei de sine datorită unui aspect estetic al corpului; îmbunătăţirea sănătăţii fizice ce va determina şi o mai bună sănătate psihică; integrarea mai uşoară pe piaţa muncii; realocarea bugetului personal spre alte direcţii, nu pe cheltuieli datorate menţinerii stării de sănătate; creşterea speranţei de viaţă.
 
Beneficiile sociale/economice vor fi: scaderea cheltuielilor din bugetele locale/naţionale alocate sistemul de sănătate pentru combaterea obezitatii si a bolilor ce aceasta le poate genera; cresterea numarul copiilor sănătoşi nascuti din parinti sănătoşi.
 
Proiectul se desfăşoară în perioada 05.08-25.10.2019, este finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Prahova, prin Concursul Local de Proiecte de Tineret 2019 şi are ca parteneri: Liceul Tehnologic „Gh. Ionescu Siseşti” din Valea Călugărească, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” din Ploieşti şi Info Ploiesti City.