ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR PRAHOVENI, ÎN VEDEREA DEPISTĂRII CONDUCĂTORILOR AUTO AFLAŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI SAU A DROGURILOR

 

La nivel naţional, consumul de substanţe psihoactive constituie un fenomen dinamic, care pune în pericol ordinea şi siguranţa publică.
 
La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, au fost date spre folosinţă aparate DRUGTEST, aparate ce pot detecta prezenţa în corp, până la nouă substanţe interzise, diferite.
 
Acestea vor fi utilizate în scopul prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere, care au cauză de producer, conducerea unui vehicul sub influenţa subsanţelor psihoactive.
 
Cu această ocazie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în intervalul orar 01:00-04:00, poliţiştii prahoveni, rutieri şi de ordine publică, au acţionat pe raza municipiului Ploieşti în vederea depistării şi sancţionării conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor stupefiante.
 
În cadrul acţiunii, au fost controlate 110 autovehicule, au fost efectuate 100 testări cu aparatul etilotest, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare de 5655 lei.
 
Dintre acestea, o sancţiune s-a îndreptat către un conducător auto care a picat testul cu etilotestul.
În dreptul acestuia, a rezultat o valoare de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-I reţinut permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile.
 
În urma terstărilor cu aparatele DRUGTEST, poliţiştii au întâmpinat un conducător auto care a refuzat să fie testat cu aparatul de detectare a drogurilor din corp.
În consecinţă, tânărul ploieştean a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea probelor biologice de sânge şi urină.
 
Testul preliminar efectuat la spital a fost pozitiv, indicând consumul de MARIJUANA.
 
Pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive, iar până la finalizarea cercetărilor penale, i-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule.
 
Poliţiştii rutieri vor acţiona în continuare cu aparatele DrugTest, întrucât consumul de substanţe interzise afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, conducătorii auto pot deveni agresivi, iar în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori fatal.
Comunicat IJP Prahova .